INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Süket fülekre találtak a szirénák Hawaiin

InfoRádió / MTI
Szirénahangosításba kezdenek Hawaiin, mert a legutóbbi próbaüzem lényegében süket fülekre talált a turisták kedvelt üdülőparadicsomában, Waikikin.

A hidegháború idején, bő fél évszázada telepített szirénarendszer aktiválására és bővítésére egy esetleges észak-koreai rakétatámadás veszélye miatt van szükség. A minapi próbán azonban olyan erőtlenül szóltak a szirénák, hogy hangjukat szinte teljesen elnyomta a tengerparton a hullámok és a szél zaja, így aztán még a legjobb fülű turisták is alig észlelték a próbariadót, pedig egy teljes percen át tartott a vészjelzés.

Jelenleg 384 sziréna van Hawaiin, ám jó pár teljesen néma. Túl azon, hogy ezeket megpróbálják megjavítani, vagy kicserélni, újakat is csatasorba állítanak. A cél az, hogy öt híján ötszáz sziréna visítson vész esetén fület bántón, de legalábbis jól hallhatón.

A teszt amúgy sikeres volt a központi irányítást tekintve: a honolului vészhelyzeti központban egyetlen gombnyomással működésbe léptették Hawaii összes - működő - szirénáját.

A címlapról ajánljuk