INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Páncéltörő fegyverek tűntek el

Infostart / InfoRádió
Tizenegy páncéltörő fegyver tűnt el a szlovákiai Trencsén városának egyik fegyverraktárából. Ezeket a típusú fegyvereket általában speciális egységek használják a bevetések során. Félő, hogy az eltűnt fegyverek a feketepiacon találnak új gazdára.

A trencséni raktárból ez év áprilisában már 120 kézigránátnak is lába kélt. Már akkor elhangzott, előfordulhat, hogy másféle fegyverek is eltűntek. Az eset után Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter az országban található összes fegyverraktárban átfogó ellenőrzést rendelt el, ezért is érhetetlen, hogy fordulhatott elő a most feltárt eset. A védelmi tárca egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, csupán annyit közölt, hogy a raktár alkalmazottai nem ússzák meg büntetés nélkül a dolgot. Bővebb tájékoztatást pedig későbbre ígértek.

Jaroslav Naď biztonsági elemző elmondta: a most eltűnt úgynevezett RPG-fegyvereket speciális egységek többféle műveletben is használják, már az afganisztáni és az ukrajnai harcok során is beváltak. Ezek iránt a fegyverek iránt a terroristák is érdeklődnek. Rendkívül hatékonyak,

több száz méternyi távolságból is képesek megsemmisíteni a kiszemelt járműveket.

Az elemző rámutatott: ha bebizonyosodik a fegyverek eltűnése, az nagy problémát jelenthet. Azok ugyanis a feketepiacon nagyon könnyen eladhatók, folyamatosan hatalmas az érdeklődés irántuk. Nem lehet tudni, hogy végül kinek a kezébe kerülnek. Naď szerint

tíz ilyen fegyveren megközelítőleg 20 ezer eurót lehet keresni a feketepiacon,

ezért a beszerzésük motivációt jelent olyanok számára, akiknek hozzáférésük van ilyen fegyverekhez.

Az esettel a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség foglalkozik, amely októberben már őrizetbe vett két férfit, akiket Galántán, egy parkolóban kaptak rajta illegális fegyver- és lőszerárusításon.

Nem a trencséni azonban az egyetlen fegyverraktár Szlovákiában, amelyet megloptak. A turócnémeti raktárból 300 ezer kiskaliberű lőszernek veszett nyoma. Az egészet egy ellenőrzés során vették észre, amikor a lőszeres dobozokban fadarabokat találtak a muníció helyett.

A címlapról ajánljuk