eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jó hírek a Brexit-tárgyalásokról

Közelebb került az áttörés az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokon - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn Brüsszelben, miután telefonon egyeztetett Leo Varadkar ír kormányfővel.

Tusk a Twitteren "biztatónak" nevezte az előrelépést az ír-északír határellenőrzés ügyében, valamint arról számolt be, hogy "közelebb került" a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerről szóló második tárgyalási szakasz megkezdése.

Az ír kormányfő Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is beszélt hétfőn - közölte Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület szóvivője.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi főtárgyalója derűlátásának adott hangot, és 50 százalékra tette az esélyét annak, hogy még hétfőn sikerül megegyezésre jutni a Juncker és Theresa May brit miniszterelnök közötti brüsszeli találkozón.

Philippe Lamberts, az EP zöldpárti frakciójának társelnöke eközben azt közölte, hogy "úgy tűnik, a brit kormány végre megbékélt a valósággal, és hajlandó azokra a szükséges engedményekre, amelyek lehetővé teszik a második tárgyalási szakasz megindítását.

May később Tuskkal is egyeztetni fog Brüsszelben.

Donald Tusk hétfőig adott határidőt Londonnak arra, hogy a kilépési feltételrendszer nyitott kérdéseiben érdemi haladás történjen, kilátásba helyezve, hogy ennek hiányában a decemberi EU-csúcson nem lesz lehetséges a döntés a Brexit utáni kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakasz megnyitásáról.

A bennmaradó tagállamok vezetői a december 14-15-i csúcstalálkozójukon fognak dönteni arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatok kérdéseire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×