INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Cicaharc a lengyel parlamentben - fotók

InfoRádió / MTI
Jaroslaw Kaczynski macskákról szóló könyvet olvasott a lengyel parlament ülésén.

Egy macskákról szóló könyvet olvasott látszólag igen elmélyülten a lengyel parlament pénteki ülésén Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, akinek "akciója" sokakat tréfálkozásra sarkallt, mások azonban azzal vádolták meg a politikust, hogy megpróbálta elterelni a figyelmet a PiS által kezdeményezett mélyreható bírósági reformról.

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt közismerten macskarajongó elnöke az Atlas of Cats: Wild and Domestic című apró kézikönyvet olvasgatta a pénteki ülés első felében.

Beata Mazurek, a PiS szóvivője később a Twitteren tett közzé egy fényképet a könyvébe mélyedő politikusról azzal a megjegyezéssel, hogy "sarkalljon minket az állatmenhelyek és az állatokat segítő emberek támogatására Jaroslaw Kaczynski elnök hétvége előtti olvasmánya". Mazurek egy másik fotót is megosztott, amelyen egy macska olvas egy könyvet Kaczynskiről.

A politikus akcióját PR-fogásként értékelők között volt az ellenzéki Polgári Platform (PO) képviselője, Michal Szczerba is, aki szerint a PiS csupán Kaczynski imázsát akarja finomítani. "Ne hagyjuk magunkat becsapni" - írta Szczerba a Twitteren.

A pénteki ülés témája volt egyebek között a lengyel igazságügy erősen vitatott átszervezése, amellyel kapcsolatban várhatóan a következő hetekben tartanak szavazást.

A 68 éves Kaczynskinek több macskája is van és rendszeresen segít kóbor állatokon, ami időről időre enyhíti valamelyest a róla kialakult képet, miszerint ravasz és könyörtelen politikai stratéga.

A címlapról ajánljuk