INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

oroszország

forradalom

ünnep

megemlékezés

évforduló

November 7. - Lenin helyett Putyin

November 7. - Lenin helyett Putyin

Infostart / InfoRádió

Jó hangulatban, ám visszafogottan készült Szentpétervár a 100 évvel ezelőtti októberi forradalom évfordulójára – mondta az InfoRádiónak Korányi G. Tamás, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője.

„Különösebb ünnepi hangulatról nincsen szó” – hangsúlyozta Korányi G. Tamás. Természetesen minden orosz számon tartja november, bár a kilencvenes évek óta már nem munkaszüneti nap. A 100. évforduló alkalmából kiállítások nyíltak,  hétvégén népünnepély az Auróra cirkáló előtt katona zenekarral és felvonulással korabeli öltözetben – tájékoztatott a tiszteletbeli főszerkesztő.

Barikádokkal és harci gépjárművekkel díszített ünnepélyen korabeli beszédeket lehetett hallani, de énekelték az internacionálét és mozgalmi dalokat is.

„Egyfajta mozgalmi délután volt”

– fogalmazott Korányi G. Tamás.

Az esti órákban a cirkálóra vetített fényjátékkal szórakoztatták a közönséget, néhány régi felvétel köszönt vissza a falakon. Bár Lenin nem jelent meg a videókon, Putyin felbukkant az oroszok elmúlt száz évét bemutató bejátszásokon.

November 7. - Lenin helyett Putyin

Az újságíró szerint politikamentes, jó hangulat uralkodott a megemlékezésen. Az ünneplők által lobogtatott vörös papírzászlókon ötágú csillag helyett az Auróra emblémája díszelgett.

Világraszóló ünneplés korának alkonya

Az állampárti időkben világraszóló ünneplést jelentett a november 7-i megemlékezés. 1967-ben például díszszemlét tartottak a Vörös téren, bemutatták az első  interkontinentális rakétákat 30-40 államfő jelenlétében.

November 7. - Lenin helyett Putyin

1991-ben azonban betiltották az – azóta más néven, sokkal kisebb jelentőséggel működő – Szovjetunió Kommunista Pártját. Vlagyimir Putyin rendszere számára május 9-i a győzelem napját tették központi ünneppé. Ez a nap vált az orosz nagyhatalmi tudat meghatározó elemévé, ugyanis nem osztja meg úgy Oroszország lakosságát, mint az októberi forradalom.

Az 1917-es forradalom megünneplése nem aktualitás, inkább nosztalgiát ébreszt az idősebb korosztályban, így kerültek középpontban a mozgalmi dalok és a korabeli öltözetek.

Kapcsolódó hang

Az orosz forradalom inkább már csak nosztalgia
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018