eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

40 milliárd eurót adna Afrikának az EP-elnök

Afrikai "Marshall-terv" létrehozására tett javaslatot hétfőn az Európai Parlament (EP) elnöke Tunézia fővárosában. Antonio Tajani közölte, javasolni fogja, hogy 40 milliárd eurót fordítsanak erre a célra az Európai Unió 2020-2026-os költségvetéséből.

A tunéziai parlament előtt mondott beszédében az olasz politikus úgy vélekedett, a terv elősegítené az afrikai kontinens gazdasági és szociális fejlődését, és megakadályozná az észak felé irányuló migrációs hullámokat.

Tajani kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Tuniszba. Hangsúlyozta: az együttműködés az olyan kérdésekben, mint a terrorizmus, a határellenőrzés és a szélsőségesség felszámolása, a kulcsa az európai biztonságnak.

"Európának az Afrikának szánt igazi Marshall-terv útját kell választania, vagyis be kell fektetnie"

- jelentette ki.

"Meg kell próbálni megérteni, hogy miért indulnak neki emberek ezrei, hamarosan milliói a hazájukból: az éghajlatváltozás, a sivatagosodás, amely felfalja a mezőgazdaságot, az éhínség, az aszály, a háború, a szegénység és a népességnövekedés miatt" - érvelt az Európai Parlament elnöke.

Az olasz politikus szerint az afrikai kontinensen tapasztalható népességrobbanás következtében 2050-re 2,5 milliárd ember, többségében fiatal él majd Afrikában, akiknek - Tajani szerint - meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a jövőben szülőhelyükön boldogulhassanak.

Tajani szerint a béke, a stabilitás és a fiatalok foglalkoztatása szükséges ahhoz, hogy elkerüljék: a "munkaszerzés álma olyan csalódássá váljon, amely a fiatalokat kiszolgáltatja a szélsőségességnek vagy az ország elhagyására készteti őket. Hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell munkanélküliség arányát a fiatalok körében. "Ez elsődleges feladatunk" - vélekedett az EP elnöke.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×