eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Jó a kapcsolat, de viták is lehetnek a magyar és az új osztrák kormány között

Jó a kapcsolat, de viták is lehetnek a magyar és az új osztrák kormány között

Az új osztrák vezetés egyfajta új kapcsolódási pont lehet az uniós integrációt gyorsítani szándékozó német-francia tengely és az ezt lassítani kívánó V4-ek között – mondta az InfoRádiónak Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője pedig úgy véli, jó a kapcsolat a leendő osztrák kancellár és a magyar kormány között, ami mindenképpen a kapcsolatok javulását eredményezheti, viták azonban továbbra is lesznek.

Pulai András szerint a menekültkérdés kulcspontja volt az osztrák választásnak. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárjelöltje, Sebastian Kurz meglehetősen markánsan foglalt állást a válsággal kapcsolatban, hasonló állásponton van Orbán Viktorral, így a választás eredménye jó hír a magyar miniszterelnök számára is – véli a Publicus Intézet vezetője. 

Az ÖVP és a Szabadságpárt (FPÖ) esetleges koalíció érdekes kombináció lehet, ugyanis a volt külügyminiszter, Sebastian Kurz és pártja kifejezetten

Európa-párti, de magáévá tette a Szabadságpárt menekültpolitikáját

– tette hozzá a szakértő.

Várható, hogy az új kancellár olyan partnerekkel működne együtt a kormányban, akik EU-barát politikát folytatnak, valószínűleg szándéka felcsatlakozni a német-francia tengelyre, de szinte biztos, hogy ez nem fog maradéktalanul sikerülni – véli az elemző.

„Ausztriában a választók 15-20 százaléka levélben szavaz”

– hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel. Így a jelenlegi számok egyáltalán nem tekinthetők végeredménynek. Az viszont biztos, hogy Sebastian Kurz győzött, és ez az ő személyes teljesítményének tudható be – tette hozzá a Nézőpont Csoport vezetője.

Mráz Ágoston Sámuel is a bevándorláspolitikában látja a győzelem fő okát. Kétféle kormányösszetétel lehetséges:

  • a Néppárt vagy a Szabadságpárttal áll össze,
  • esetleg folytatják a jelenlegi nagykoalíciót az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ), csak szerepváltással.

Az elemző szerint a magyar kormány jó személyes kapcsolatot ápol a potenciális kancellárral, ahogy ideológia kapcsán is sok az átfedés. A két államvezetés között azonban viták is várhatók, többek között adókérdésekben és a bankok szerepvállalásával kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×