INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

katalónia

népszavazás

függetlenség

rohamrendőr

Döbbenetes képsorok: így oszlatnak a rendőrök a katalán szavazóhelyiségekben

Döbbenetes képsorok: így oszlatnak a rendőrök a katalán szavazóhelyiségekben

InfoRádió

Egyre-másra jelennek meg a rendőrök fellépését bemutató videók az alkotmányellenesnek nyilvánított katalán népszavazás helyszínéről. Gumilövedékek, ütések, rúgások.

A délutánig történt események teljes összefoglalóját itt olvashatják.

Ez a két felvétel a katalán népszavazás egyik helyszínén, a Fort Pienc általános iskolában készült arról, hogy a rohamrendőrök hogyan távolítják el a tiltakozókat és igyekszenek bejutni a szavazóhelyiségbe.

Egy másik helyszínen készült felvételen a lövések (gumilövedékek) hangja is hallható:

Katalán egészségügyi források szerint 38 ember sérült meg az alkotmányellenes és betiltott függetlenségi referendum elleni rendőri intézkedések során vasárnap.

Hárman súlyos sérülést szenvedtek, kilenc embert kellett kórházba szállítani.

A spanyol sajtóban sorra jelennek meg a vérző fejű emberekről készült fényképek. A komolyabb összecsapások Barcelona belvárosában történtek, miután a rohamrendőrök kiszorították embereket a Ramon Llull iskola bejárata elől, ahol szavazni akartak az önrendelkezési népszavazáson.

Carles Puigdemont katalán elnök közlése szerint a rendőrség gumilövedékekkel lőtt szavazni akaró emberekre Barcelonában. Ezt indokolatlan és igazolhatatlan erőszaknak minősítette.

Hangsúlyozta: a "rendőri brutalitás" mindent elmond, a spanyol kormányt ez a "szégyen" örökökre elkíséri, szemben azon emberek képével, akik méltóságot tanúsítottak a rendőri erőszakkal szemben. A katalán elnök felhívta a figyelmet arra: így sem tudták megakadályozni, hogy az emberek szavazzanak.

A polgármester gyávaságról beszélt

Órák óta áll a sorban szavazásra várva egy iskola előtt Barcelona polgármestere, Ada Colau, aki az eseményeket úgy kommentálta Twitter-üzenetében: "Gyáva a miniszterelnök, aki elárasztotta rendőrökkel a városunkat".

A városvezető többször hangsúlyozta: ő maga nem ért egyet a népszavazás céljával, a szavazólapot ezért üresen vagy érvénytelen szavazattal adja majd be.

Alkotmányellenes

A spanyol kormány alkotmánybírósághoz fordult a Katalóniában kiírt függetlenségi népszavazás miatt, a taláros testület pedig - akárcsak a korábbi hasonló kezdeményezésnél - alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot, és felfüggesztette a népszavazást. Spanyolország egysége az ország alkotmánya értelmében megbonthatatlan.

A spanyol kormányzat minden eszközzel fellépett, hogy megakadályozza a törvénytelen referendum megrendezését. Katalán vezetőket vettek őrizetbe, házkutatásokat tartottak, elfoglalták a helyi kormányzat kommunikációs és informatikai központját, felszámolták a szavazatszámláló és -egyesítő rendszert.

Katalónia Spanyolország egyik legfejlettebb térsége, a katalán gazdaság mérete meghaladja Portugáliáét. Felmérések szerint a 7,5 millió lakosú autonóm tartományban élők többsége nem akar független Katalóniában élni; csak 40 százalék támogatja az elszakadást, de a többség támogatja, hogy népszavazást tartsanak a kérdésről.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018