eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Erőteljes a mozgósítás a katalán referendum előtt

Erőteljes a mozgósítás Katalóniában két nappal a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett referendum előtt, amellyel kapcsolatban pénteken a katalán és spanyol kormány csatározása is folytatódott.

A katalán vezetés bejelentette: lesz népszavazás, vasárnap reggel kilenc és este 20 óra között 2315 helyszínen, 6249 szavazókörben lehet majd leadni a szavazatokat.

"Ez demokrácia" - jelentette ki Raül Romevera, a katalán kormány külügyi tanácsosa, hozzátéve: a katalán lakosság 80 százaléka a voksolás mellett van függetlenül attól, hogy támogatja-e a függetlenséget vagy sem.

Kitért arra is, hogy az európai törvényességen belül nem lehet "normálisnak" vélni a weboldalak bezárását, vagy egy legitim kormány gazdaságába történő beavatkozást. Ezek mind példák arra, hogy a spanyol kormány törvényellenesen cselekszik - jegyezte meg.

"Meg vagyunk győződve, hogy Katalónia polgárai szavazni fognak, megismételjük kérésünket, hogy ne dőljenek be azok provokációnak, akik meg akarják akadályozni a szavazást. Mindent megteszünk, hogy lehessen voksolni" - fogalmazott Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes.

"Nem lesz népszavazás" - jelentette ki Ínigo Méndez de Vigo, spanyol kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követően, figyelmeztetve arra, hogy a szecesszionistáknak a bíróság előtt kell majd választ adni "folyamatos hűtlenségükre".

"Senki sem áll a törvények felett" - hangsúlyozta, és improvizációnak nevezte a népszavazást, amelynek hiányoznak törvényességi garanciái.

Kijelentette: egy jogállamnak kötelessége megakadályozni egy olyan népszavazást, amelynek célja a "szétszakítani országunkat".

A katalán kormány a nap folyamán közölte, hogy kereset nyújtott be José Manuel Maza spanyol állami főügyész és José María Romero de Tejada, Katalónia főügyésze ellen hivatali kötelesség megsértése és hatásköri túllépés miatt.

José Manuel Maza kezdeményezett büntetőeljárást a katalán kormány tagjai ellen "illegális önrendelkezési népszavazás összehívása miatt". José María Romero de Tejada volt az, aki úgy döntött: ki kell üríteni és hatóságilag le kell pecsételni a kijelölt szavazóhelyiségeket még szeptember 30-a előtt.

A katalán legfelsőbb bíróság (TSJC) nem sokkal ezt követően adta ki határozatát, amelyben felszólította a Google-t, hogy blokkolja és törölje azt a mobiltelefonos applikációt, amelyet a katalán kormány készíttetett, hogy a felhasználók megkereshessék, hova kell menniük voksolni október 1-én.

Katalóniában napok óta jelentős népszavazási mozgósítás zajlik. Folyamatosak az utcai megmozdulások. Délelőtt több mint egy tucat katalán városból indult útnak több száz gazda traktorokkal Barcelona felé, hogy a katalán kormány épülete elé vonulva követeljék a katalánok jogát az önrendelkezési népszavazás megrendezéséhez. Terveik szerint vasárnapig a városban maradnak, hogy segítsék a szavazás megtartását.

A szavazóhelyiségeknek kijelölt katalán iskolákban szülők, gyerekek, tanárok "pizsamapartikkal" próbálják meg elérni, hogy az épületeket ne csukják be, és vasárnap tudjanak voksolni az emberek. A katalán főügyész korábbi utasításának értelmében ugyanis az intézményeket ki kell üríteni szombatig és hatóságilag le kell pecsételni, hogy az illegális referendumon ne lehessen szavazni.

Manresában például az Escola Bages Évkezdeti ünnepség néven szórakoztató programok sorát hirdette meg a következő két napra: urgálóvárral, focimeccsel, ingyen piknikkel, és hálózsákos "pizsamapartival" a tornateremben.

Josep Lluís Trapero, katalán rendőrfőnök pénteken azt az utasítást adta, hogy a rendőrök "erőszak nélkül" ürítsék ki az intézményeket és zárják be az intézményeket. Hatósági közbeavatkozásról eddig nem tudni.

Az Ómnium Cultural nevű civil politikai mozgalom több tucat önkéntessel eközben telefonon hívogatja az embereket, hogy meggyőzze őket a voksolás fontosságáról függetlenül attól, hogy melyik oldalt támogatja.

Ennek jelentőségét az adja, hogy a referendumnak nincs érvényességi küszöbe, ha több az igen szavazat a függetlenségre mint a nem, a kormány elindítja az elszakadási folyamatot, viszont a katalán elnök néhány napja egy interjúban azt mondta: alacsony, például 15-25 százalékos részvétel esetén erre mégsem nem kerül sor.

Spanyolország más részein is érezhető a katalán eseményekkel kapcsolatos feszült várakozás, egyre több városban, egyre több erkélyen és ablakaiban jelennek meg a spanyol zászlók, amelyek a nemzet egységét hirdetik.

Az ABC című lap szerint az elmúlt hetekben megnégyszereződött a nemzeti lobogók eladásaink száma Spanyolországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×