eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Évekre visszaállhat a határellenőrzés Hegyeshalomnál

Évekre visszaállhat a határellenőrzés Hegyeshalomnál

A The Times információi szerint a német és a francia kormány olyan javaslatot készített, hogy a menekültválságból és terrorizmusból fakadó biztonsági kockázatokra hivatkozva akár 4 évig is korlátozni lehessen az egyik uniós alapjogot, a szabad mozgást.

A The Times betekintést kapott egy olyan bizalmas diplomáciai anyagba, amely szerint a németek és franciák azt szorgalmazzák, hogy legyen olyan jog az EU-ban, amely a biztonságpolitikai kockázatokra hivatkozva

akár négy évig is fenntarthatóvá tenné a belső schengeni határokon a határellenőrzést. 

Ez a gyakorlatban a schengeni övezetbeli szabad, határellenőrzés (és útlevél) nélküli mozgásra vonatkozna, ami Magyarország kapcsán például a hegyeshalmi határellenőrzés fennmaradásában ölthetne testet - írja a Portfolio.

A lap információja nem véletlenül most jelent meg: csütörtökön tartották Brüsszelben a bel- és igazságügyi miniszterek tanácsának ülését, ahol elvileg a tagállamok "csak" azzal az ötlettel álltak (volna) elő, hogy újabb fél éves meghosszabbítást kérjenek a határellenőrzés fenntartásának lehetőségére.

Az Európai Bizottság szerint viszont, mivel már nem állnak fent a belső, uniós tagországok közötti határok ellenőrzésének ideiglenes, újbóli bevezetését kiváltó okok, nem indokolt meghosszabbítani a schengeni övezeten belüli rendkívüli határellenőrzést. Az uniós biztos érvelése szerint a menekültügyi vészhelyzet csökkent, ezért eljött az ideje annak, hogy Európa visszatérjen a schengeni határok rendes működéséhez.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×