eur:
394.04
usd:
369.56
bux:
65660.95
2024. április 23. kedd Béla

Újabb migránshajó érkezett Romániába

Újabb migránshajó érkezett szombat reggel a Fekete-tengeren keresztül Romániába - közölte az Agerpres hírügynökség.

A körülbelül száz illegális bevándorlót szállító kis méretű hajóra a román parti őrség figyelt fel az éjszaka folyamán. A szabadidős tevékenységekre gyártott kishajó nem állt meg a parti őrség hajójának felszólítására, folytatta útját a román partok felé. A hajót végül Mangalia kikötőjébe irányították, ahol elkezdődött a fedélzeten levők ellenőrzése és egészségügyi szűrése. A parti őrség szóvivője a hírügynökségnek elmondta: szombat reggel a bolgár parti őrség is megállított egy illegális bevándorlókat szállító hasonló kishajót.

A Digi24 hírtelevízió bemutatta, hogy a mangaliai kikötőben a román hatóságok sátrakat állítottak fel a hajó utasainak egészségügyi szűrésére, azonosítására, ellátására. Innen a bevándorlási hivatalhoz szállítják a migránsokat, ahol menedékjogot kérhetnek. A bevándorlók pontos számáról és származási országából az ellenőrzési folyamat végén közölnek adatokat.

Ez immár a negyedik hasonló kishajó, amelyet illegális bevándorlókkal a fedélzetén az utóbbi hetekben fogott el a román parti őrség. Mint a Digi24 hírtelevízió közölte: a korábbi hajókat vezető hat embercsempészt előzetes letartóztatásba helyezték Romániában. A televízió szerint az év első nyolc hónapjában mintegy 1500, Romániába belépő határsértő migránst fogtak el a határrendészek. A szám negyven százalékkal nagyobb, mint az elmúlt év egészében elfogott illegális bevándorlóké. A legnagyobb migrációs nyomás a szerb-román határszakaszra nehezedik.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×