eur:
388.5
usd:
360.58
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szaakasvili megpróbál visszatérni

Megpróbál belépni Ukrajnába a hontalanná vált volt georgiai elnök és volt ukrajnai kormányzó, Miheil Szaakasvili, aki jelenleg Lengyelországban él.

Szaakasvili pénteken megismételte augusztusi bejelentését, miszerint szeptember 10-én, vasárnap elmegy a lengyel-ukrán határon egy átkelőhelyhez, hogy átjusson Ukrajnában.

Csakhogy útlevele érvénytelen, amióta idén júliusban Petro Porosenko ukrán elnök megfosztotta Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, amelyért 2015-ben lemondott "eredeti", georgiai állampolgárságáról.

Ami georgiai viselt dolgait illeti, 2004 és 2013 között az ország elnöke volt, ám 2014 nyarán körözést adtak ki ellene közpénzek elsikkasztása és hatalommal való visszaélés miatt. Ukrajnába szökött, ahol Porosenko 2015 májusában Odessza megye kormányzójává nevezte ki, ám másfél év alatt úgy megromlott viszonyuk, hogy Szaakasvili lemondott a tisztségről, és Lengyelországba ment tovább. Pénteki bejelentése alapján azonban úgy tűnik, hogy megelégelte az ottlétet. Mint fogalmazott: szembe kell néznie azzal, hogy Ukrajna és Georgia vezetői ellenségesen viszonyulnak hozzá, ám ő a bátor utat választja.

Szaakasvili augusztus végén már beharangozta, hogy szeptember 10-én megpróbál visszamenni Ukrajnába, mire Kijev közölte, hogy csak vízummal léphet ukrán területre.

A helyzetet színesíti, hogy Georgia e hét kedden hivatalosan ismét azzal a kéréssel fordult Kijevhez, hogy adja ki Szaakasvilit, és megígérte, hogy a volt államfő "nem lesz kitéve politikai üldöztetésnek".

Kijev egyelőre csak annyit válaszolt, hogy megvizsgálja a kérést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×