eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Váratlan, drámai hatást idézett elő Harvey

Váratlan, drámai hatást idézett elő Harvey

Két centiméterrel megsüllyedt Houston a Harvey hurrikánnal járó hatalmas eső súlya alatt - állapították meg kaliforniai geológusok.

Chris Milliner, a Kaliforniai Műszaki Intézet munkatársa szerint a víz nagyjából egy tonnát nyom köbméterenként,

az áradás pedig olyan rendkívüli kiterjedésű volt, hogy "meghajlította a földkérget".

A Houston Chronicle című lapnak elmondta, hogy a Nevadai Geodéziai Laboratórium adatait és más statisztikákat használt a süllyedés mérésére.

Milliner szerint a süllyedés csak időszakos: amikor visszavonul a víz, a kéreg rugalmasan reagál. A folyamatot ahhoz hasonlította, mint amikor valaki ráugrik egy matracra.

A jelenséget lokális rugalmas süllyedésnek nevezte a szakértő és kifejtette, hogy más helyeken is tapasztalták már korábban, ahol jelentősen változott a víz és a jég mennyisége.

Csaknem kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát a Harvey trópusi vihar miatt Texasban és Louisianában, és a trópusi vihar mintegy ötven halálos áldozatot követelt. Harvey után már egy újabb hurrikán, Irma is lecsapott, a karibi térségben okozva pusztítást.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×