eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Trump tovább küzd a zsarnokság ellen

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet pénteken.

A Fehér Ház közlése szerint az elnöki rendelettel az amerikai kormányzat célja a nyomásgyakorlás Nicolás Maduro venezuelai elnökre, annak érdekében, hogy rábírja őt "a zsarnokság" megállítására.

Az új szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami vállalat (PDVSA) adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. A Fehér Ház ugyanakkor leszögezte: az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások, vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis a venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes.

"Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán" - olvasható a Fehér Ház kommünikéjében. A közlemény hozzáteszi: a most hozott intézkedéseket "nagyon gondosan" dolgozták ki, annak érdekében hogy a venezuelai kormányt "megfosszák alapvető pénzügyi forrásától". Az elnöki hivatal leszögezte: "az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére".

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székházában kijelentette: a szankciók "erős üzenetet" küldenek Maduro elnöknek. "Az Egyesült Államok nem fogja eltűrni azt a diktatúrát, amelyet Maduro megpróbál kiépíteni" - fogalmazott.

Venezuelát jó ideje emészti mély politikai, társadalmi és gazdasági válság, s ezt az amerikai médiumok szorosan figyelemmel kísérik. A Forbes magazin a napokban például - venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva - arról írt, hogy a dél-amerikai országban oly' mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

Hatalmas hadgyakorlat

Több mint 900 ezer kormánypárti katona, milicista és civil vesz részt Venezuelában a hétvégén tartandó hadgyakorlaton - közölte  Remigio Ceballos, a venezuelai fegyveres erők hadműveleti parancsnokságának vezetője. Közlése szerint a résztvevők között lesz a fegyveres erők kötelékében működő, szintén civilekből álló Nemzeti Milícia is, amelyet még Hugo Chávez néhai elnök alapított rendelettel, 2007-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×