eur:
390.68
usd:
366.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Magyarország kivonja magát két fontos európai ügyből

Magyarország kivonja magát két fontos európai ügyből

Tizenkilenc európai város pályázik a Nagy-Britanniából távozó Európai Gyógyszerügynökség (EMA), nyolcan pedig az Európai Bankhatóság (EBA) befogadására. Bár a miniszterelnök korábban jelezte, Budapest végül nem nyújtott be pályázatot egyik ügynökségre sem.

A július 31-i határidővel összesen 23 európai város jelezte érdeklődését a Brexit miatt Nagy-Britanniából hamarosan távozó két uniós ügynökség befogadására. A Tanácshoz összesen 27 pályázat futott be, több város is egyszerre mindkét ügynökség székhelyének ajánlja magát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadására 19 város pályázik, az Európai Bankhatóságnak 8 város adna otthont. Jóllehet, a magyar miniszterelnök a legutóbbi, június végi EU-csúcson jelzett ilyen szándékot, Budapest (vagy más magyar város) nem szerepel a listán - írja a BruxInfo.

Az EMA-ra az alábbi városok pályáznak:

Amszterdam, Athén, Barcelona, Bécs, Bonn, Brüsszel, Bukarest, Dublin, Helsinki, Koppenhága, Lille, Málta (La Valletta), Milánó, Porto, Pozsony, Stockholm, Szófia, Varsó és Zágráb. Az EBA befogadására pályázó városok: Bécs, Brüsszel, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Párizs, Prága, Varsó.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a gyógyszerek tudományos értékeléséért, felügyeletéért és biztonságos nyomon követéséért felelős az EU-ban, és mint ilyen lényeges szerepet tölt be a gyógyszerek egységes piacának működésében.

Az Európai Bankhatóság (EBA) az európai bankszektor hatékony és következetes prudenciális szabályozásáért és felügyeletéért felel. Más feladatai mellett az EBA felméri a kockázatokat és a sebezhetőségeket az uniós bankszektorban, és e célból rendszeresen kockázatelemzéseket és EU-szerte banki stressz teszteket végez.

A pályázatokat a következő hat kritérium alapján bírálják el:

- garancia arra, hogy az ügynökség a brit kilépés pillanatában működőképes lesz;

- a székhely elérhetősége;

- a stábban dolgozók gyermekei számára iskolák biztosítása;

- az alkalmazottak családtagjai számára hozzáférés a helyi munkaerőpiachoz és egészségügyi rendszerhez;

- az ügynökség tevékenységének zavartalan folytatása;

- földrajzi egyensúly biztosítása.

A következő lépésként az Európai Bizottság a közösen lefektetett kritériumok alapján 2017. szeptember 30-ig felméri a benyújtott ajánlatokat. Ezt követően, októberben a miniszterek az általános ügyek tanácsának ülésén politikai vitát folytatnak a bizottsági értékelésekről.

A döntést egyhangúlag az általános ügyek tanácsának novemberi ülésén, illetve annak margóján hozzák meg a 27 tagállam miniszterei. Ha csak időközben nem vonnak vissza egyes jelentkezéseket, valamennyi pályázatot szavazásra bocsátják. A nyertest titkos szavazással döntik el úgy, hogy minden egyes tagállamnak egy szavazata lesz. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×