eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla
Vétót kapott az igazságügyi reform

Vétót kapott az igazságügyi reform

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn bejelentette, hogy vétót emel a lengyel igazságügyi átalakítással kapcsolatos három törvény közül kettő, az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő jogszabály ellen, melyet élesen bírált az Európai Bizottság és az Európa Tanács főtitkára is.

A harmadik, a bíróságok szervezetéről szóló törvényjavaslatot az államfő aláírja - tudatta Duda szóvivője.

Andrzej Duda sajtóértekezletén kifogásolta, hogy a legfelsőbb bíróságról szóló törvény előterjesztői nem konzultáltak vele a jogszabálytervezetről. Az elnök a lengyel alkotmányos hagyománytól idegennek nevezte a legfelsőbb bíróságról szóló törvény azon előírásait, melyek alapján - mint mondta - "a főügyész beavatkozhatna a legfelsőbb bíróság munkájába".

Vétót kapott az igazságügyi reform

Duda hozzátette: a legfelsőbb bíróságról szóló jogszabály összefügg a KRS-ről szólóval, ezért mindkettő ellen vétót emel. Kilátásba helyezte: két hónapon belül két új törvényjavaslatot készít elő, szakértők segítségével.

Elismerte: a lengyel igazságszolgáltatás "kétségtelenül javításra szorul eljárási, formális, és sajnos sok esetben erkölcsi szinten is". Hangsúlyozta: híve az igazságügyi reformnak, de "ebben a formában ez nem növeli az igazságosság és a biztonság érzetét".

Duda egyúttal fontosnak nevezte, hogy a változások miatt "a társadalom és az állam ne kerüljön szembe egymással".

Az utóbbi napokban országszerte megtartott, a bírósági reformot ellenző tüntetésekre utalva "nyugalomra és megfontoltságra" szólította fel a parlamenti többséggel rendelkező Jog és Igazságosság (PiS) párt és a ellenzéki pártok politikusait egyaránt. "Békétlen, politikai háború által háborgatott állam nem fejlődhet úgy, mint egy nyugodt ország" - húzta alá.

A varsói államfői palota előtt hétfő délelőtt tüntető csoport azt követelte, hogy Duda vétózza meg a harmadik, a bíróságok szervezetéről szóló törvényt is. Az államfő által jóváhagyott törvénymódosítás megváltoztatja a bíróságok elnökei kinevezésének és visszahívásának eddigi gyakorlatát úgy, hogy ebbe nagyobb beleszólása lesz az igazságügyi miniszternek, emellett a jövőben az egyes pereket vezető bírákat nem kinevezés, hanem sorsolás útján fogják kijelölni.

Vétót kapott az igazságügyi reform

Az első lengyel sajtókommentárok meglepőnek nevezik az államfő lépését. Jacek Karnowski, a WSieci konzervatív hetilap főszerkesztője úgy értékelte: az elnöki vétó lehetetlenné teszi a lengyel igazságügy mélyreható átalakítását. Politikailag a döntés a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjeként megválasztott államfő függetlenné válását jelenti - értékelte Karnowski.

A PiS-többségű parlament már elfogadta mindhárom jogszabályt. A KRS fő feladata a bíróságok és a bírák függetlenségének fenntartása. A 25 fős testületnek 15 bíró is tagja, akiket a különböző bíróságok (legfelsőbb bíróság, fellebbviteli, közigazgatási, körzeti és katonai bíróságok) tagjai közül választanak meg. A törvénymódosítás értelmében megszűnt volna a testületben lévő 15 jelenlegi bíró mandátuma, utódaikat pedig a szejm választotta volna meg, nem pedig a szakmai szervezetek, mint eddig. A javaslatba az államfő javaslatára került bele, hogy ne egyszerű, hanem háromötödös többséggel lehessen megválasztani a KRS új tagjait.

A legfelsőbb bíróságról szóló tervezet az eddigi négy helyett három kamarát hozott volna létre, megváltoztatta volna a bírák kinevezésének rendjét, és nyugdíjba küldte volna a jelenlegi bírákat, hacsak az államfő kivételt nem tesz valakivel. Az új bírákat az eddigi gyakorlatnak megfelelően az államfő nevezi ki a KRS javaslatára.

A tervezett átalakítások miatt az Európai Bizottság, valamint az Európa Tanács is komoly aggodalmának adott hangot, mert úgy ítélték meg, hogy a kormányon lévő, jobboldali, konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt ellenőrzése alá akarja vonni az igazságszolgáltatást, csorbítva a hatalmi ágak szétválasztását és a jogállamiságot. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a múlt héten már arról beszélt, hogy a brüsszeli testület "nagyon közel" áll ahhoz, hogy javasolja Lengyelországgal szemben annak a még sosem alkalmazott eljárásnak a megindítását, amelyre az Európai Unió szerződésének hetedik cikke ad lehetőséget az unió alapértékeit súlyosan megsértő országokkal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×