eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Megölték Cecil fiát

Egy trófeavadász lelőtte Cecil, a 2015-ben botrányos körülmények között elpusztított híres zimbabwei hím oroszlán egyik kölykét is, a Xanda nevű hímet - jelentették be helyi természetvédő szervezetek és az Oxfordi Egyetem kutatói.

A hatéves oroszlánt, egy két nőstényből és több kölyökből álló falka fejét július 7-én ejtették el a Hwange Nemzeti Park területén kívül, két éve lelőtt apja halálának helyszíne közelében, ahol legális a vadászat. Apjához, Cecilhez hasonlóan Xanda is GPS-nyakörvet viselt, mert részt vett az Oxfordi Egyetem oroszlánkutató projektjében. A nyakörvet a vadászat szervezője beszolgáltatta.

Az egyetem megerősítette, hogy

a GPS-jeladó adatai szerint mindkét állatot a védett területen kívül ölték meg.

"Kutatóként nagyon elszomorít bennünket egy olyan állat elvesztése, amelyet születése óta nyomon követtünk" - mondta Andrew Loveridge, az egyetem zoológiai karának munkatársa.

A káprázatos fekete sörényéről híres Cecil a nemzeti park egyik fő attrakciójának számított, szándékos kicsalogatása a védett övezetből és megölésének kegyetlen módja feldühítette az állatvédőket szerte a világban.

A Zimbabwe büszkeségét elejtő amerikai trófeavadász, Walter Palmer fogorvos kénytelen volt egy időre eltűnni a nyilvánosság elől a felháborodás miatt.

A most elpusztított Xanda egyike volt Cecil 12, tavaly még életben lévő kölykének.

A World Animal Protection szervezet vezetője, Tennyson Williams elfogadhatatlannak nevezte Xanda "kegyetlen" leölését, és felszólította az afrikai országokat, hogy az oroszlánok védelmén, nem pedig vadászatán alapuló gazdaságot fejlesszenek. A vadászat pártolói szerint ugyanakkor a vadászati bevételek hosszabb távon segítenek megőrizni a vadon élő állatfajokat.

Az Oxfordi Egyetem szerint Cecil fiát egy trófeavadász lőtte le, a Lions of Hwange National Park úgy tudja, hogy egy zimbabwei hivatásos vadász ejtette el az állatot.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×