eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Párizsban győzködik Trumpot, hogy gondolja meg magát

Párizsban győzködik Trumpot, hogy gondolja meg magát

Diplomáciai csúcsforgalom várható csütörtökön Párizsban, ugyanis a francia és a német kormány együttes ülése után a francia államfő az amerikai elnököt fogadja.

Angela Merkel német kancellár és Emmnauel Macron francia köztársasági elnök közös sajtótájékoztatójával zárul Párizsban a francia és a német kormány együttes ülése, amelynek középpontjába a védelmi politikát helyezték. Párizs és Berlin elsősorban a két ország egységére akarja ismételten ráirányítani a figyelmet az immár 19. közös kormányüléssel, amelyen a vezetőkön és a külügyminisztereken kívül a védelmi, a belügyi és a munkaügyi tárca vezetői vesznek részt.

Donald Trump amerikai elnök már eközben megérkezik Párizsba,

és hivatalos programja szerint amerikai katonákkal és civilekkel találkozik, mielőtt Emmanuel Macron fogadja őt. A francia államfő – másfél hónappal Vlagyimir Putyin orosz elnök szimbolikus látogatása után – a személyes kapcsolatok erősebbre fűzésének szándékával hívta meg Donald Trumpot a francia forradalom ünnepére, a Bastille ostromának pénteki évfordulójára.

A két vezető a francia elnöki hivatalban, az Élysée-palotában tart kétoldalú megbeszélést, majd ennek eredményéről közös sajtótájékoztatón számolnak be. Az egyeztetések fő témája várhatóan a terrorizmus elleni küzdelem, valamint az iraki és a szíriai helyzet lehet, ám Emmanuel Macron nem titkolt célja az is, hogy

megpróbálja Donald Trumpot rábírni, hogy az Egyesült Államok visszatérjen a párizsi klímaegyezmény keretei közé.

A nap az Eiffel-torony nagy presztízsű, Michelin-csillagos Jules Verne éttermében zárul, ahol Emmanuel Macron feleségével, Brigitte-tel látja vendégül Donald Trumpot és feleségét, Melaniát.

Az amerikai elnök pénteken vendégként vesz részt a francia nemzeti ünnep alkalmából a Champs-Élysées sugárútra szervezett katonai dísszemlén, amelynek az amerikai hadsereg lesz az egyik főszereplője abból az alkalomból, hogy az Egyesült Államok száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×