eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Volt CIA-igazgató: Kína az egyetlen ütőkártya

Továbbra is Kína az egyetlen ütőkártya az észak-koreai nukleáris válság megoldására, hiába sürgetnek többen erőteljesebb fellépést a phenjani rezsimmel szemben annak első interkontinentális ballisztikus rakétatesztje után - hangsúlyozta James Woolsey, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) régebbi igazgatója.

Az egykoron Bill Clinton volt amerikai elnök kormányzatát szolgáló Woolsey az AOL.com honlapon csütörtökön megjelent interjújában azt mondta, nem egyszerű végrehajtani egy rezsimváltást Északon.

"Nagyon nehéz lenne egy rezsimváltás Észak-Koreában, és nem tudom, milyen adu van a kezünkben" - folytatta Woolsey. "Kim Dzsong Un nem az a fajta vezető, akit pusztán észérvekkel lemondásra lehetne bírni."

"Úgy gondolom, hogy Kína az egyetlen esélyünk" - tette hozzá az egykori CIA-igazgató. "Rá kell bírnunk Kínát arra, hogy működjön velünk együtt, és folytassa, illetve fokozza a gazdasági nyomást. (.) Úgy vélem, hogy Kínánál van a labda."

Woolsey szerint ennek érdekében megállapodást kellene kötni Pekinggel.

A CIA-igazgató emellett bírálta Donald Trump amerikai elnök twitterezési szokásait.

"Attól tartok, hogy valós esély van egy nukleáris válságra" - mondta a CNN amerikai hírcsatornának Woolsey. "Valódi katasztrófa lenne, ha a Fehér Ház egy nukleáris válság kellős közepén a Twittert használná."

Észak-Korea kereskedelmének csaknem 90 százalékát Kínával bonyolítja. Donald Trump szerdán megkérdőjelezte Peking erőfeszítéseinek őszinteségét, és rámutatott, hogy a kínai-észak-koreai kereskedelem volumene az elmúlt időszakban csaknem 40 százalékkal nőtt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×