INFORÁDIÓ 
2020. február 21. péntek
Eleonóra

zsarolóvírus

oroszország

ukrajna

Ukrajna szerint az orosz biztonsági szolgálatok áll zsarolóvírus mögött

InfoRádió / MTI

Az orosz biztonsági szolgálatok állnak az egyes szakemberek által Petyának nevezett internetes zsarolóvírus mögött, amely a héten okozott kárt, először Ukrajnában, majd szerte a világon - állította szombaton az SZBU ukrán biztonsági szolgálat, és szerinte a hackerek célja fontos adatok megsemmisítése és pánikkeltés volt.

A hackerek ugyanazok voltak, mint akik tavaly decemberben megtámadták az ukrán energiahálózatot - tette hozzá az SZBU.

Ukrán politikusok már rögtön a keddi támadás után Oroszországot vádolták. A Kreml szóvivője viszont "alaptalan, általános vádaskodásnak" nevezte a gyanúsítást.

A kiberbiztonsági cégek mindeddig nem tudták megállapítani, hogy ki követte el a támadást, de több cég már ajánlott megoldást a vírus ellen.

"A megismerhető adatok alapján - amelyek közül többet a nemzetközi kiberbiztonsági cégekkel való együttműködés keretében kaptunk meg - alapos okunk van azt gondolni, hogy ugyanaz a hackercsoport áll a támadás mögött, mint amelyik 2016 decemberében a Telebot és a Blackenergy nevű trójai programokkal megtámadta az ukrán pénzügyi rendszert, valamint több közlekedési és energiaipari létesítményt. Ez az orosz különleges szolgálatok szerepét bizonyítja" - olvasható az SZBU közleményében.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018