eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Rendkívüli biztonsági készültségben zajlik a vatikáni karácsony

Gépfegyveres katonákat látni minden méteren a római Szent Péter tér körül, amely a katolikus karácsony egyik hagyományos vatikáni helyszíne. Jézus születésének ünnepe szombat este a Ferenc pápa vezette vígilia szertartásával kezdődik a Szent Péter bazilikában.

A Vatikánt övező római utcákat a 2015 novemberi párizsi merényletek óta az olasz fegyveres erők gépfegyveres katonái ellenőrzik. Eddig azonban diszkréten a Szent Péter tértől távolabb, az oldalsó utcákban maradtak.

A berlini kamionos merénylet megváltoztatta a helyzetet: az olasz alpesi vadászezred terepszínű egyenruháját viselő katonák már méterenként állnak a Szent Péter tér barokk oszlopcsarnoka külső peremén, vagyis a Vatikán és Olaszország határán, az olasz oldalon. Az Angyalvártól a Szent Péter térig vezető széles sugárút elején az olasz csendőrség és rendőrség keresztbe állított járművei és kordonok torlaszolják el az autós közlekedést már a nyári nizzai kamionos merénylet óta.

Hasonlóképpen csendőrségi autók sorakoznak a Szent Péter tér bejáratánál is. A Vatikánhoz vezető utcák egy része gyalogosövezetté változott, üressé téve a korábban autóktól és motorkerékpároktól hemzsegő városrészt. A biztonsági kapukon egyenként ellenőrzik a karácsonyi szertartásokra tartó hívők táskáit, amelyeket a Szent Péter tér oszlopcsarnokában sorakozó metáldetektorokkal is átvilágítanak.

Szombaton, Szenteste Ferenc pápa misét mutat be a Szent Péter bazilikában. A karácsonyi vigília szertartása este fél tízkor kezdődik. Ferenc pápa mellett bíborosok, püspökök és papok koncelebrálnak. A mise kezdetén a katolikus egyházfő a bazilika kapujától a főoltárig vonul, ahol felcsendül a karácsony éjszakáján latinul előadott Kalenda-éneke.

A misén népviseletbe öltözött gyerekek helyeznek el virágokat a gyermek Jézusnak az oltárnál elhelyezett szobránál, az öt kontinenst jelképezve vagy azokat az országokat, ahol az utóbbi hónapokban Ferenc pápa járt. A Jézuska-szobrot a mise végén Ferenc pápa a gyerekek kíséretében a Szent Péter-bazilikában felállított betlehemben helyezi el.

A Vatikán honlapján közölt misekönyv szerint kínaiul az egyházért imádkoznak, franciául a világot kormányzókért, arabul a bűnben és tévedésben élőkért, az Indiában beszélt malajálam nyelven a gyerekekért, oroszul a szegényekért és magányosokért. Ez lesz Ferenc pápa negyedik vatikáni karácsonya: homíliája az eddigi karácsonyokon a mai világhoz szólt, amelyet a pápa szerint a más embertársak iránti közöny ural a szeretet helyett. Ferenc pápa a héten betelefonált az olasz közszolgálati televízió reggeli műsorába, és a nézőknek azt kívánta, keresztény legyen a karácsonyuk, ne világias.

A fényárban úszó bazilika teljesen megtelik többségében külföldi hívőkkel. A bazilikában mintegy ötezren férnek el. Aki nem jut be a bazilikába, a Szent Péter téren felállított kivetítőkön követheti a misét.

Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter bazilika központi lodzsájáról mondja el karácsonyi beszédét, amelynek témája szokás szerint a béke lesz, majd Urbi et Orbi áldásban részesíti Róma városát és az egész világot. A Szent Péter térre ötven-százezer embert várnak. Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem köszönti különböző nyelveken a világ népeit. A szombat esti misét és a pápa vasárnapi beszédét a világ számos rádiója-televíziója egyenesben közvetíti.

December 26-án délben Ferenc pápa a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából mond beszédet az Úrangyala (Angelus) imádsággal.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×