eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meghalt Sztálin unokája

A 80 éves Jevgenyij Dzsugasvilit holtan találták az utcán, moszkvai otthona közelében, halálának hírét a mentők jelentették be. A halál okát nem közölték.

Az orosz és grúz állampolgárságú, Moszkvában és Tbilisziben élő férfi a néhai szovjet diktátor tragikus sorsú elsőszülött fiának, Jakovnak volt a gyermeke.

A Sztálin első házasságából, Jekatyerinától született Jakov a második világháború alatt német fogságba került és valószínűleg egy koncentrációs táborban pusztult el 1943-ban.

Sztálinnak második feleségétől, Nagyezsdától még egy fia - Vaszilij - és egy lánya - Szvetlana - született. Szvetlana 1966-ban Amerikába disszidált és ott halt meg 2011-ben. Nyugati életrajzírók szerint a néhai szovjet diktátornak legalább nyolc unokája született.

Jevgenyij Dzsugasvili hadmérnökként 25 éven át tanított különböző katonai akadémiákon. Nyugalmazott katonatisztként aktívan politizált, bíróságok előtt elszántan, bár hiábavalóan védelmezte nagyapja hírnevét a "rágalmaktól".

Egy, a 20 ezer lengyel hadifogoly katyni lemészárlása kapcsán Sztálint "vérszomjas kannibálnak" nevező újságcikk miatt tavaly még az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is eljutott, de ott sem adtak igazat neki - emlékeztet a BBC.

A Lenta.ru orosz hírportált szerint a Sztálin-unoka 1990-ben önmagát alakította az apjáról szóló, Jakov, Sztálin fia című filmben. Az 1990-es évek elején indult a parlamenti választásokon is.

A BBC szerint gyakran panaszkodott, hogy nagyapját hibáztatják minden rosszért, ami Oroszországban történt. Szerinte a Szovjetunió nem indult volna hanyatlásnak, ha nagyapja tovább élt volna. Putyin orosz elnököt "agyatlannak" nevezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×