eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A menekültkérdésen múlik a német választás

A menekültkérdés és az Európai Unió lesz várhatóan a jövő évi németországi választások két központi témája - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

„A menekültkérdés az Európai Unió kérdése, aminek Németország a nettó haszonélvezője. A német pártok egyhangúlag azon az állásponton vannak, hogy Németország létezése, fennmaradása, jóléte Európa nélkül nem képzelhető el” - mondta Kiss J. László az ARéna című műsorban.

Hozzátette: „tudjuk azt is, hogy  az eurózónán belül most jelenleg az olaszországi helyzet joggal ad aggodalomra okot, de a Törökországgal való menekültmegállapodás – amelyet Merkel egy európai megoldásnak szánt – ezer sebből vérzik.”

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint Merkel pozíciója is joggal támadható.

„Ám mivel gyakorlatilag nincs idő egy új kancellárjelölt felépítésére, és Merkelnek igen jelentős nemzetközi bónusza van az ismertségével összefüggően, így a pártja próbál összezárni mögötte” - mondta.

De a merkeli politikának Kiss J. László szerint mindenképpen lesznek és már most is vannak politikai költségei: részint az Alternatíva Németországnak a felemelkedése, másrészt pedig a párton belül is több ellenzéki hang fog kifejezésre jutni az elkövetkezendő időben is, mint eddig.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a menekültpolitika változóban van.

„Maga Merkel is tett gyakorlatilag önkritikusnak tekinthető kijelentéseket. Gondoljunk arra, hogy azt mondta: ha még egyszer újraforgathatná az idő kerekét, akkor nem úgy csinálná, 2015 ősze a menekültpolitikában nem ismétlődhetne meg, és attól a narratívától is distanciálta magát, ami azt mondta, hogy mi képesek vagyunk, hogy ezt a kérdést megoldjuk” - indokolta Kiss J. László.

„Természetesen azt nem mondta ki, hogy gyakorlatilag a 2015. szeptember 4-ei döntés épp a Magyarországon rekedt menekülteket illetően egy történelmi hiba volt, és ennek a levét Németország ma is issza, de lényegében arról van szó, hogy egyfajta arcmegőrzésre szükség van, hisz a választási év itt van a kertek alatt, és Merkelnek lényegében gondolkodnia kell az elfogadhatóságáról” - indokolta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×