eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egymást ócsárolták az elnökjelöltek

Kampánykörútján mindkét elnökjelölt egymást vádolta kedden: Hillary Clinton szerint Donald Trump atomháborúba sodorhatja az Egyesült Államokat, Trump pedig azt állítja, hogy Clinton elnökké választásával alkotmányos válság alakulhat ki.

Hillary Clinton kedden Floridában, majd Pennsylvaniában kampányolt. Pennsylvaniában Donald Trump nőkkel kapcsolatos viselkedésének szentelte beszéde nagy részét, előtte Floridában külpolitikai kérdésekről beszélt. A demokraták elnökjelöltje - miközben republikánus vetélytársa jellemét és felkészültségét firtatta -, ismét arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy Trump atomháborúba sodorhatja az országot. Ezt Clinton már hétfőn, egy másik kampányrendezvényen is elmondta.

"Szívesen beszélnék itt bármi másról, de nem tehetem meg, hogy csak azokról a jó dolgokról beszélek, amit mi akarunk tenni" - fogalmazott Clinton, majd fejtegetni kezdte, hogy Trumpnak nincs türelme semmihez, nem hallgatja végig a tanácsadóit sem, akik pedig - Clinton szerint - nem merik tájékoztatni őt a valós helyzetről. "Így aztán képzeljük el, hogy azért ugraszt bele bennünket egy háborúba, mert valaki az idegeire ment" - vázolta fel Trump elnökségének szerinte lehetséges forgatókönyvét a demokraták elnökjelöltje.

Elemzők rámutatnak, hogy a kampány finisében, miközben magabiztosan vezetett a közvélemény-kutatásokban, Hillary Clinton az utóbbi napokban már úgynevezett pozitív üzeneteket fogalmazott meg: az ország újraegyesítéséről, a kampányban szerzett sebek begyógyításáról, a jövő teendőiről beszélt. Ám a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey pénteki bejelentését követően - miszerint újabb, eddig ismeretlen e-mailek kerültek elő és az FBI újraindítja a nyomozást - visszatért a Trumpot erősen támadó, negatív retorikához. Ráadásul kedden az FBI teljesen váratlanul nyilvánosságra hozott 129 oldalnyi olyan, erősen szerkesztettnek mondott dokumentumot, amely még egy 2001-ben végzett nyomozás eredményeit taglalja, és Bill Clinton volt elnök - Hillary férje - egyik kegyelmi ügyét ismerteti. Bill Clinton ugyanis elnöksége egyik utolsó intézkedéseként kegyelemben részesítette a szökésben lévő Mark Rich dúsgazdag üzletembert, a demokraták, illetve Bill Clinton egyik nagy anyagi támogatóját. Hillary Clinton kampánycsapatának szakemberei felháborodottan kérdezték: vajon mi lehetett az FBI célja egy 2001-es ügy felmelegítésével? "Vajon az FBI nyilvánosságra hozza majd Donald Trump hetvenes évekbeli építkezési perének dokumentumait is" - kérdezte Brian Fallon, Clinton sajtószóvivője, arra utalva, hogy a Trump családnak azért gyűlt meg a baja a hetvenes években a szövetségi hatóságokkal, mert ingatlancégük nem adott ki lakást feketéknek. Donald Trump kedden Pennsylvaniában és Wisconsinban kampányolt, és megismételte hétfői állítását, miszerint ha Hillary Clinton lenne az elnök, az amerikai történelemben először fordulna elő, hogy az elnök elhúzódó bűnügyi nyomozás és várható büntetőjogi per alanya lenne. Trump egyébként keddi kampánygyűlésein főleg Obama elnök egészségbiztosítási törvényének negatívumaival foglalkozott, és ismételten a törvény teljes körű visszavonását ígérte. Pennsylvaniában alelnökjelöltjével, Mike Pence indianai kormányzóval együtt az eddigi legerőteljesebbnek tartott támadást intézte az egészségbiztosítási törvény ellen.

Kedden egyébként ismét Hillary Clinton mellett kampányolt az amerikai elnök. Barack Obama Ohióban azzal érvelt, hogy bár amit Clinton külügyminiszterként tett, nem mindig volt látványos, ő Clintonnak köszönhetően lett jobb elnök. Obama hangot adott azon meggyőződésének is, hogy a férfi szavazók azért idegenkednek Clintontól, mert előítéletesen gondolkodnak a nőkről.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×