eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hivatalosan is megalakult a Nemzeti Gárda

Hivatalosan is megalakult a Nemzeti Gárda Franciaországban, amely a hadsereg, rendőrség és csendőrség megerősített önkéntes tartalékosait tömöríti ezentúl egybe.

Francois Hollande államfő a július 14-i, 86 áldozatot követelő nizzai terrortámadást követően kérte arra a franciákat, hogy a közbiztonság erősítése érdekében csatlakozzanak a fegyveres szervek tartalékos osztagaihoz.

A tartalékosok toborzására azonban már a tavalyi novemberi párizsi merényleteket követően kampányt indított a kormány, s azóta minisztériumi források szerint megnégyszereződött a tartalékosnak jelentkező fiatalok száma.

A Nemzeti Gárda megalakításával a kormány célja, hogy a védelmi és a belügyminisztérium irányítása alá tartozó tartalékosok számát a jelenlegi 63 ezerről jövőre 72 ezerre, 2018-ra pedig 85 ezerre emelje annak érdekében, hogy két év múlva naponta 9250 tartalékos segítse a hatóságok munkáját a jelenlegi 5500 helyett. A fejlesztési programra évi 100 millió eurót különített el a kormány a költségvetésben.

A tartalékosok gyakorlati működésében semmi nem változik, a Nemzeti Gárda továbbra sem képez önálló egységet, de a kormány létrehozott egy főtitkárságot és egy internetes oldalt a testület fejlesztésére.

Franciaországban a tartalékosok két nagy csoportba oszthatók. Az egyik csoportba a legalább 17 éves francia állampolgárságú civilek vagy volt katonák tartoznak, akik egytől öt évig terjedő szerződést írhatnak alá a hadsereggel. Ezen idő alatt ugyanolyan hadműveletekre mozgósíthatók, mint a hivatásos katonák.

A másik csoportba, a most megalakult Nemzeti Gárdába a 17 és 50 év közötti önkéntes állampolgárok tartoznak, akik katonai jellegű feladatokat nem végezhetnek, csak rutinellenőrzésekben, kommunikációs, toborozó vagy ismertterjesztő programokban vehetnek részt. A fiatalok a 28 napos képzésen a fegyverhasználatot is megtanulják. A tartalékosok nyolcvan százaléka férfi, húsz százaléka nő.

A tartalékos szolgálat népszerűsítésére az állam több intézkedést is bejelentett. A 25 év alattiaknak ezer eurós összegig támogatják a jogosítvány megszerzését, s a diákoknak havi 100 eurós juttatást ajánlanak, amennyiben öt éves szerződést írnak alá és legalább évi 37 napot szolgálnak, a munkavállalók pedig napi 54 euróért szolgálhatnak. A tartalékosok jelenleg átlagban évi 28 napot szolgálnak, s maximum évi hatvan nap engedélyezett. Azok a fiatalok akik megújítják a szerződésüket 3 és 5 év közötti időtartamra 250 eurós bónuszt kapnak, a munkáltatók pedig adókedvezményben részesülnek, amennyiben a dolgozóknak megkönnyítik a szolgálatban való részvételt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×