eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Sokszor majdnem, most elnökjelölt lett a volt portugál miniszterelnök

Antonio Guterres volt portugál miniszterelnököt jelöli az ENSZ következő főtitkárának a világszervezet Biztonsági Tanácsa. A végső jóváhagyást a közgyűlés adja meg.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyhangú döntése értelmében Antonio Guterrest jelöli a világszervezet következő, 2017 és 2022 közötti főtitkárának – jelentette be a csütörtöki döntés utáni sajtótájékoztatón Vitalij Csurkin, Oroszország nagykövete, a BT soros elnöke.

A végső szót a közgyűlés mondja ki, ott döntenek formálisan is a jelöltről. A 67 esztendős Antonio Guterres volt portugál miniszterelnök, aki tíz évig vezette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát a titkos szavazások során szinte végig a legtöbb szavazatot kapta a Biztonsági Tanács ülésein.

Attól függetlenül, hogy a hírek szerint az Egyesült Államok és Oroszország is a világszervezet történetében először hölgyet, és kelet-európai politikust szeretett volna a főtitkári székben látni, azonban nem tudtak mindenki számára megfelelő jelöltet választani az orosz favorit bolgár és a moldovai politikusnő közül. Így eshetett a választás a portugál baloldali politikusra, aki kiváló konszenzusteremtő képességéről híres.

A korábbi időszakokkal szemben a jelöltek személye és elképzelései most nyilvánosak voltak, így folyamatosan nyomon követhető volt, hogy a Biztonsági Tanácsi szavazáson ki hány igen és hány nem szavazatot kapott. Guterres tehát végig az élen volt, a 15-ből azonban most kapta meg először a 15 igen voksot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×