eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szijjártó: kőkeményen fogunk küzdeni Brüsszelben

A külgazdasági és külügyminiszter szerint 3,3 millió ember akaratát nem lehet semmibe venni sem Magyarországon, sem Brüsszelben, sem az EU egészében, ez ugyanis megengedhetetlen lenne.

Szijjártó Péter hétfőn egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón a vasárnapi kvótanépszavazásról kérdésre elmondta: a 3,3 millió szavazat több, mint ahányan annak idején Magyarország EU-tagságára voksoltak, és többen vettek részt a referendumon, mint amennyien a legutóbbi európai parlamenti választáson, és azokat sem kérdőjelezi meg senki.

Közölte: a most kapott felhatalmazás alapján "kőkeményen fogunk küzdeni Brüsszelben", hogy a kötelező betelepítési kvótákra vonatkozó uniós döntések szűnjenek meg.

A tárcavezető hangsúlyozta: az EU jövője szempontjából az a nyilvánvaló üzenete a népszavazásnak, hogy senki sem hagyhatja kívül az európai emberek akaratát, és azzal szembenálló politikát folytatni nem lehet sem Brüsszelben, sem másutt. A magyarok álláspontja nagyon világosan kirajzolódott vasárnap - tette hozzá.

Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy milyen hatása lehet a népszavazásnak a Szerbiában várakozó migránsokra, Szijjártó Péter közölte: a tavalyi történések azt mutatják, hogy amikor félreérthető nyilatkozatok érkeztek Nyugat-Európából, onnantól váltak "kezelhetetlenné és kezelhetetlenül agresszívvé" az ideérkező bevándorlók. Minden félreértelmezhető hírt a bevándorlók és az embercsempészek szívesen értenek is félre - értékelt Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: helyes volt, hogy minden lépést megtettek a déli határ védelmére, így most azt lehet mondani, hogy tudjuk tartani a határ védelmét akkor is, ha megindulnának a bevándorlók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×