INFORÁDIÓ
2021. május 16. vasárnap
Botond, Mózes

bevándorlás

szlovénia

tüntetés

Migránsok tüntetnek Szlovéniában

InfoRádió / MTI

Közel harminc migráns kezdett tüntetésbe a szlovén főváros menekültközpontja előtt, tiltakozásul amiatt, hogy megítélésük szerint a hatóságok túl lassan bírálják el kérelmeiket - jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

"Közölünk többen már egy éve várnak a menekültstátuszra" - panaszkodott egy szíriai menekült, majd hozzátette: addig nem fejezik be a demonstrációt, míg Vesna Györkös Znidar belügyminiszter nem fogadja őket.

A migránsok úgy vélik: a menekültügyi eljárás túl hosszú ideig tart, és egyáltalán nem érkezik válasz kérelmeikre. Szerintük az integrációs folyamat sem indult el, nincsenek nyelvtanfolyamok és úgy érzik magukat, mintha "börtönben lennének". Szlovéniában a menekültközpontok nyitottak, az ott élőknek szabad ki és bejárásuk van.

A Közel-Keletről érkezett bevándorlók egy transzparenst is kifeszítettek a menekültközpontra falára, amely az áll angolul: "Mi is emberek vagyunk". Továbbá a kibírhatatlan körülményekre hívták fel a figyelmet.

Vesna Györkös Znidar belügyminiszter megalapozatlannak tartja a migránsok vádjait. Hangsúlyozta, hogy Szlovénia felelősségteljesen és ésszerűen kezeli a migránsproblémát, a menedékkérők pedig a törvényi előírásokkal összhangban, megfelelő ellátásban részesülnek. Mindazonáltal kiemelte, hogy országa nem "gazdasági szupererő", és a szolidaritásnak is vannak határai. Figyelmeztetett, hogy amennyiben egy ország több menekültet enged be, mint amennyit képes befogadni, újabb problémák jelentkezhetnek, amivel szembe kell nézniük.

A rendőrség hivatalos adatai szerint Szlovéniában tavaly október óta fél millió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba. Ez idő alatt 952-en adták be az országban menekültkérelmüket. Jelenleg 297 olyan migráns tartózkodik Szlovéniában, aki menekültstátuszra vár. Eddig mindössze 27-en kaptak valamilyen formában védelmet Ljubljanától.

A szlovén kormány adatai szerint a menekültek és migránsok ellátására és szállítására eddig 46 millió eurót fordított az állam, az Európai Unió viszont erre a célra csak 9,4 millió eurót folyósított Szlovénia számára.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018