eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Üres útlevelekkel manipulálnak a dzsihadisták

A francia miniszterelnök szerint mintegy 15 ezer embert tartanak számon radikalizálódás miatt Franciaországban. A német hatóságok pedig az Európába visszatérő dzsihadisták egyre növekvő számára figyelmeztetnek.

Manuel Valls ezúttal is azt hangsúlyozta, hogy példa nélküli a terrorfenyegetettség az országban.

"Úgy tekinthetjük, és érzékelem a számok erejét, hogy megközelítőleg 15 ezer embert tartunk számon azért, mert a radikalizálódás útjára lépett" - fogalmazott a miniszterelnök az egyik hírtelevíziónak adott interjúban.

A kormányfő nem pontosította, hogy ezek az adatok a titkosszolgálatoktól vagy a szociális szervektől származnak. Ugyanakkor hozzátette: ezenfelül mintegy 300 olyan embert tartanak fogva, akik közvetlen kapcsolatban állnak terrorhálózatokkal.

Mintegy hatezer, válságövezetben járt európai dzsihadista egyharmada tér vissza Európába – ezt már a Welt am Sonntag írta. Holger Münch, a német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője szerint "sok esetben ők rendkívül radikalizálódtak, katonailag képzettek, brutálissá tette őket a háború, és van harci tapasztalatuk".

Ugyanebben a lapban a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke, Hans-Georg Maasen arra figyelmeztetett, a hazatérők több mint 70 százaléka tevékenyen részt vett a szíriai vagy iraki harcokban, vagy kapott ehhez kiképzést.

Az Interpolhoz egyre gyakrabban érkeznek Szíriából és Irakból olyan információk, hogy üres útlevelekhez jutnak hozzá a dzsihadisták. Jelenleg mintegy ötezer ilyen szíriai és 250 iraki útlevelet tartanak számon a bűnüldöző hatóságok, és ilyen útleveleket birtokolt a novemberi párizsi merényletek legalább két elkövetője, aki álnéven érkezett Európába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×