eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Merényletre készülhetett egy 15 éves

Őrizetbe vett a francia rendőrség egy 15 éves fiatalkorút Párizsban, akit azzal gyanúsítanak, hogy merényletet akart végrehajtani - közölték rendőrségi források.

Az előállítás szombat este történt a francia főváros XII. kerületében. A kamasz fiút jelenleg a titkosszolgálatok nyomozói hallgatják ki.

"Azért vettük őrizetbe, hogy kihallgassuk egy lehetséges támadásról, válaszul a Franciaország megtámadására Szíriában elhangzott felhívásokra" - mondta a rendőrségi forrás.

Az Iszlám Állam terrorszervezet egyik Szíriában tartózkodó francia dzsihadistája, Rachid Kassim az interneten az utóbbi időben rendszeresen buzdít Franciaország elleni újabb terrortámadásokra.

Francois Molins párizsi főügyész pénteken azt mondta, hogy egy Szíriából irányított női terrorkommandó akart pokolgépes merényletet végrehajtani azzal a gázpalackokkal teli gépkocsival, amelyet a múlt hét végén találtak Párizsban.

A meghiúsított merénylettel összefüggésben jelenleg öten vannak őrizetben, közülük egy 29 éves nő ellen szombaton eljárás indult, miután megtalálták az ujjlenyomatait a járművön.

Manuel Valls francia miniszterelnök vasárnap megismételte, hogy példanélküli a terrorfenyegetettség az országban, ahol az elmúlt másfél évben 240-en vesztették életüket iszlamista merényletekben.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×