eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Incidens ért egy amerikai hadihajót

Az iráni Forradalmi Gárda naszádjai "zaklatták" és irányváltoztatásra kényszerítették az USS Firebolt nevű járőrhajót az Arab (Perzsa)-öbölben - közölte kedden Jeff Davis kapitány, a Pentagon szóvivője.

Az iráni hajó 91 méterre közelítette meg az amerikai hajót, irányváltoztatásra pedig úgy kényszerítette, hogy elé hajózott - mondta a szóvivő. Hozzátette: az incidens úgy indult, hogy hét iráni hajó elkezdte "zaklatni" az amerikai járőrhajót.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai védelmi tisztviselő szerint az irányváltoztatást kiváltó akció nem volt sem biztonságos, sem professzionális, mivel a hajók között nem volt kommunikáció és túlságosan megközelítették egymást. Az amerikai hajó háromszor is megpróbálta rádión elérni az iráni naszádot, sikertelenül - tette hozzá.

A tisztviselő elmondta azt is, hogy az idén 31 ilyen eset történt már, majdnem kétszer annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Joseph Votel tábornok, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért felelős parancsnokságának (Centcom) vezetője múlt héten azt mondta, hogy Teherán a fennhatóságát próbálja jelezni az ilyen típusú manőverekkel.

Kenneth Pollack korábbi CIA elemző és Közel-Kelet szakértő hangsúlyozta: az utóbbi időben annyira megsokasodtak az ilyen incidensek, hogy "nehéz elhinni, hogy nem felsőbb hatóságok engedélyezik őket". Hozzátette: ebben az esetben az iráni hatóságok célja az lehet, hogy haragot szítsanak az emberekben az Egyesült Államokkal szemben.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×