eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Töpörtyű-stop a szívroham ellen?

A brit lapok vezető helyen számolnak be a napokban zárult nagyszabású római szívgyógyászati konferenciáról, amely - tekintettel a színhelyre - kiemelten foglalkozott a mediterrán - így az olasz - étrend szerepéről a szívbetegségek, mi több: a cukorbaj és a rák megelőzésében.

Nem kell teljesen kiiktatni étrendünkből a magyaros specialitásokat, mint a szalonnát, a töpörtyűt és a pörköltet, de csínján kell bánnunk ezekkel az ételekkel, ha le akarjuk szorítani a szívrohamban, szívelégtelenségben korán vagy viszonylag korán elhalálozók Magyarországon elég magas számát.

A római szívkonferencán arról számoltak be a kutató-orvosok, hogy míg a társadalombiztosítás által felírt koleszterincsökkentők, például Angliában a sztatin, 18 százalékkal csökkentik a szívbetegek korai elhalálozását, a mediterrán étrend ezen a téren 37 százalékos eredményt érhet el. Felmerült az ötlet, hogy Angliában írjanak fel kevesebb sztatint és osztogassanak ingyen gyümölcsöt.

Mit tartalmaz a mediterrán értend? Javasolja, hogy hetente egyszer együnk halat - különösen az olajos halak hatása kiemelkedő -, ne kerüljön az asztalra több, mint hetente háromszor húsétel, együnk időnként lencsét vagy babot, sok zöldséget, köretként zsírban sült krumpli helyett inkább salátát, és együnk meg naponta legalább három gyümölcsöt. A férfiaknak napi két pohár, a nőknek egy pohár bor is javasolt.

Ez az étrend megelőző hatású, de egyben szívbetegeknek is hasznos, ha tovább akarnak élni. A leglényegesebb pont a zsír kiiktatása, ezért alapja a mediterrán étrendnek, hogy olívaolajjal főzzünk-süssünk. Ez persze az olaszoknak könnyű, de végtére a magyar konyhában sem megvalósíthatatlan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×