eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pokolgép robbant Délkelet-Törökországban

Autóba rejtett pokolgép robbant péntek reggel a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Cizre városban, a készenléti rendőrség ellenőrzőpontjánál, kilenc rendőr meghalt, több mint hatvan ember megsebesült - jelentette a Habertürk török hírtelevízió.

Két sebesültnek súlyos az állapota.

A robbanás helyszínétől ötven méterre lévő rendőrőrs épületében súlyos károk keletkeztek a detonáció következtében. Az egészségügyi minisztérium két helikoptert és 12 mentőautót küldött a helyszínre.

A hatóságok a kurd kisebbség autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelőit teszik felelőssé a robbantásért, mivel a PKK gyakran követ el hasonló támadásokat a térségben.

Cizre közvetlenül a szíriai határon fekszik, és a legközelebbi iraki település is csak mintegy 25 kilométerre fekszik tőle. Cizre volt az egyik központi helyszíne a biztonsági erők tavaly decemberben kezdődött délkelet-törökországi hadműveletének, amelynek során kiűzték a PKK lázadóit a régió városaiból. A településen december 14. és március 2. között 24 órás kijárási tilalom volt érvényben. Az összecsapások június közepén a térség hegyvidéki területeire tevődtek át.

A kurd szakadárok 1984 óta tartó küzdelmét 2013-ban tűzszünet zárta le, de 2015 nyarán kiújultak a harcok. A konfliktusban azóta a PKK több mint 7000 felkelője és a török biztonsági erők legalább 600 tagja vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×