eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Washington harci gépeket küldött Szíriába

Harci repülőgépet küldött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen küzdő, amerikai vezetésű koalíció azoknak a szárazföldi egységeknek a megvédésére, amelyek Szíria északi részén támogatják a kurd fegyvereseket - tudatta pénteken az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A kurdok állásait két napja bombázzák a szíriai kormányhadsereg harci repülői.

"Világossá tettük, hogy az amerikai repülőgépek meg fogják védeni a szárazföldi alakulatokat, ha veszélybe kerülnek" - húzta alá Jeff Davis, a Pentagon szóvivője. Hozzátette azonban, hogy az amerikai gépek nem a szíriai kormánygépek elfogására érkeztek Haszaka térségébe, nem kerültek velük összeütközésbe, akkor értek oda, amikor a szíriai repülők már távozóban voltak.

A szárazföldi különleges egységek emberei közül senki nem sérült meg a szíriai harci gépek légicsapásaiban. A Pentagon tájékoztatása szerint a Szíriai Demokratikus Erők nevű milícia tagjait képzik ki és látják el tanácsokkal. Davis elmondása szerint nem messze tőlük csapódtak be a szíriai rezsim bombái.

A kurd fegyveresek kiterjedt területek felett gyakorolnak ellenőrzést Szíria északkeleti részén. Haszaka nagy részét a kurdok irányítják, azonban - a török határ menti el-Kámislihez hasonlóan - a város többi része a kormányerők kezén van. Ez gyakran okoz feszültséget a két csoport között, különösen annak fényében, hogy a szíriai kurdok március közepén bejelentették: a polgárháború 2011-es kezdete óta Észak-Szíriában alakult autonóm térségeik föderációba tömörülnek.

Haszakából kurd tájékoztatás szerint civilek ezreit menekítették ki a rezsim légicsapásai elől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×