eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sz. Bíró Zoltán: Putyin meneszti régi harcostársait

Sz. Bíró Zoltán: Putyin meneszti régi harcostársait

Politikai unokákat ültet a hatalomba Vlagyimir Putyin, amikor sorra meneszti régi harcostársait a meghatározó posztokból - vélte az InfoRádió Aréna című műsorában Sz. Bíró Zoltán történész. Az Oroszország-szakértő szerint noha nem kizárt, hogy a Putyin legfőbb bizalmasaként ismert Szergej Ivanov önként távozott a kabinetfőnöki posztról, a váltás jól illeszkedik a nemrég kezdett cserék sorába.

Vlagyimir Putyin már az Orosz Vasutak elnökének menesztésével bebizonyította, hogy nem érinthetetlen a hatalmi pozíciókba helyezett régi harcostársak köre – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Sz. Bíró Zoltán történész.

Ez beleilleszkedik egy nagyon jelentős személyi változás sorba, ami az elmúlt hetekben játszódott le. Putyinra egyébként nem nagyon jellemző a jelentős személyi változások forszírozása, de most Jakunyinnak, az Orosz Vasutak első számú vezetőjének felmentésével elkezdődött. Ő is abba a legszűkebb, leningrádi körbe tartozott, akik még munkatársként ismerték valamikor 20-25 évvel ezelőtt Putyint, tehát nem valami nemzeti idolként, vezérként tekintenek rá, hanem olyan emberként, akinek az irodája valamikor a folyosó szomszéd termében volt”

Az Oroszország-szakértő úgy vélte: bár nem tartja teljesen kizártnak azt sem, hogy Szergej Ivanov, Putyin leghűségesebb szövetségese önként távozott a kabinetfőnöki posztról – a csere jól illeszkedik az utóbbi hetekben történt váltások sorába. Sz. Bíró Zoltán szerint ennek egyik célja lehet, hogy a negyedik ciklusára készülő orosz elnök fiatalítani szeretne, ám jól látszik, hogy sorra politikai unokákat ültet a hatalomba.

Lehet látni, hogy generációváltás történt az elmúlt hetekben. Az úgynevezett barátok, társak, együttindulók fontos posztokból kibillentődnek és helyükre új nemzedék jelenik meg, akiknek a politikai szocializációja nem a késői szovjet korszakban történt, hanem vagy a jelciniben, vagy még inkább már a putyiniban. Közvetve vagy közvetlenül már Putyin politikai teremtményei. A generációváltásban túl azon, hogy munkabírásban ezek talán új lendületet hoznak, benne lehet a politikai unokaeffektus.”

Sz. Bíró Zoltán megjegyezte: Szergej Ivanov leváltásában egyes orosz sajtóorgánumok szerint szerepe lehetett annak, hogy a kabinetfőnök sokszor nem leplezett politikai ambíciókat dédelgetett. Az Orszország-szakértő szerint már ez lehetett az oka annak is, hogy 2007-ben az esélyesnek tartott Ivanov helyett Putyin végül a gyengébb személyiség, Dimitrij Medvegyevet nevezte ki utódjának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×