eur:
388.7
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fogy a levegő Trump körül?

A The Wall Street Journal változtatásra kérte Donald Trumpot, a német alkancellár pedig aggodalmát fejezte ki a republikánus elnökjelölt kapcsán, miközben a Bush-kormányzat egyik egykori minisztere Hillary Clinton mellé állt.

Továbbra sem tudta több százalékos hátrányát ledolgozni Donald Trump az amerikai republikánus párt jelöltje Hillary Clintonnal, demokrata riválisával szemben. A republikánus politikus vasárnap egy sor Twitter-bejegyzésben a sajtót kárhoztatta népszerűsége zuhanásáért, egyebek mellett "gusztustalannak" és "korruptnak" nevezte az amerikai médiát.

Donald Trump és stábja múlt héten több olyan kijelentést is tett, amelyek napokra ellátták témával a sajtót. Ilyen volt, mikor egy kampányrendezvényén félreérthetően arra buzdította a szabad fegyverviselés híveit, hogy lépjenek fel Hillary Clinton ellen, majd a floridai Sunrise-ban azt állította, hogy Barack Obama jelenlegi amerikai elnök alapította az Iszlám Államot. Mindezt a hétvégén kínos tévedéssel tetézte szóvivője, Katrina Pierson, aki a CNN-en azt találta mondani, hogy Barack Obama vitte be az Egyesült Államokat Afganisztánba. Mindemellett a Politico a hétvégén arról írt, hogy a republikánus elnökjelölt továbbra is megsérti az államok választási törvényét, mert adományozásra szólít fel külföldi állampolgárokat.

Mindezek fényében talán nem is annyira meglepő, hogy az inkább a republikánusokhoz közel álló The Wall Street Journal szerkesztőségi állásfoglalásában arra kérte Donald Trumpot, hogy változtasson kampányán vagy lépjen vissza alelnökjelöltje, Mike Pence javára. A lap ugyanis elismeri, hogy a média nagy része Trump vereségét akarja, de hozzáteszi, hogy ez igaz valamennyi republikánus elnökjelöltre és így volt a két Bush és Ronald Reagan elnök esetében is. A különbség az – tette hozzá a lap -, hogy Trump megkönnyítette mind a média, mind politikai ellenfelei dolgát. A nagy tragédia az, hogy mindez egy olyan évben történik, amelyben a republikánusoknak állna a zászló – húzta alá a The Wall Street Journal.

Miközben a német alkancellár egy lapinterjúban úgy látta, hogy Trump megválasztásával irracionális és az egész világra veszélyes ország lehet az Egyesült Államokból, a republikánus George W. Bush volt kormányzatának egyik minisztere, Carlos Gutiérrez a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton mellett foglalt állást a CNN-nek nyilatkozva. Mint mondta: "Egy bizonyos ponton félre kell tennünk a párthovatartozást, s azt kell nézni, mi a legjobb az országnak.”

Hillary Clinton esélyeit rontja ugyanakkor, hogy nyilvánosságra került újabb 44 e-mail, amely az Egyesült Államokban évek óta célkeresztben lévő, látszólag karitatív szervezet, a Clinton Alapítvány elleni vádakat erősíti. Az amerikai igazságügyi minisztérium egyébként nemrég tagadta meg a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI kérését, hogy korrupció gyanújával vizsgálatot indítson az Alapítvány vitatott ügyeiben.

A RealClearPolitics legfrissebb, több közvélemény-kutatást is átlagoló összesítése alapján Hillary Clinton támogatottsága jelenleg 47,8 százalékos, tehát a demokrata jelölt 6,8 százalékkal előzi meg a 41 százalékon álló Donald Trumpot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×