eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Összecsapások a dél-szudáni főváros közelében

Összecsapások törtek ki szombaton késő este a dél-szudáni főváros, Juba közelében a kormányhoz hű erők és az ellenzék hívei között - közölte egy ellenzéki szóvivő.

Szemtanúk heves lövöldözésekről számoltak be a fővárost Ugandával összekötő út mentén található település, Yei környékén.

James Gatdet ellenzéki szóvivő a kiújult harcokért a kormányerőket okolta, amelyek elmondása szerint rátámadtak az ellenzéki fegyveresekre a Juba és Yei közötti úton. Mint mondta, a támadást végrehajtó kormányzati konvojt az ellenzéki erők megsemmisítették.

Steven Lodu Onseimo, Yei régió tájékoztatási minisztere a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a szombat esti erőszakban két polgári személy és egy katona vesztette életét.

Egyelőre nem tudni, hogy a Yei körüli harcok folytatódtak-e vasárnap reggel. Jubai lakosok viszont arról számoltak be, hogy a mobilszolgáltatás leállt a térségben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken adott felhatalmazást arra, hogy további négyezer fős katonai kontingenssel erősítsék meg a világszervezet 13 ezer katonát és rendőrt számláló dél-szudáni misszióját (UNMISS). A BT döntése néhány nappal azután látott napvilágot, hogy harcok törtek ki Salva Kiir dél-szudáni elnök és rivális alelnöke, Riek Machar erői között a kongói és ugandai határ közelében, valamint Jubában is fellángoltak a harcok.

A tavaly augusztusban létrejött békemegállapodást veszélyeztető, napokig tartó összecsapásokban több száz ember halt meg, és több ezren hagyták el a fővárost. Miután az elnökhöz hű Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) kiűzte az ellenzéki erők egy részét a fővárosi bázisaikról, a rivális vezetők tűzszünetre szólították fel csapataikat.

A 2011-ben függetlenné vált, így a világ legfiatalabb államának számító Dél-Szudánban több mint két éve tartó konfliktus miatt már mintegy kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására, sokan a szomszédos államokba menekültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×