eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ankara a bűvkörébe vonná a németországi törököket

A német hatóságok régóta igyekeznek megfigyelés alatt tartani a különböző iszlám szervezeteket és intézményeket. Néhány évvel ezelőtt Bonnban tartós huza-vona után felszámoltak egy iskolát, amelyet Szaud Arábia tartott fenn és a diákok olyan nevelésben részesültek, amely ellenkezett a német alkotmányban lefektetett elvekkel.

Berlinben a kormány szóvivője közölte, hogy a hatóságok az eddiginél fokozottabb mértékben követik a német földön intézményes keretek között működő iszlám csoportok tevékenységét.

Utalt arra is, hogy ezen a téren 2006 óta a kormány legfontosabb tárgyalópartnere a németországi Iszlám-Konferencia, amely jelenleg 10 különböző mohamedán és allévita szervezetet tömörít.

A szélsőséges beállítottságú és a radikalizálódásra kész személyek megfigyelése, valamint esetleges erőszakcselekmény előkészítésének megelőzése az állambiztonsági szervek hatáskörébe tartozik.

A kormányszóvivő nyilatkozata kapcsolatban áll azokkal a jelentésekkel, hogy Erdogan elnök megpróbálja befolyását kiterjeszteni a Németországban élő törökökre, akiknek számát 3 millióra becsülik.

Már a törökországi államcsínykísérletet követő éjszaka sok ezer török gyűlt hazájának berlini nagykövetsége, valamint a német tartományi fővárosokban működő főkonzulátusok elé, hogy támogatásáról biztosítsa Erdogan elnök politikáját.

Azóta az ankarai kormány intézkedéseit ellenző németországi törökök jó részét ismeretlen személyek súlyosan megfenyegették. Hasonló telefonhívásokat és gyalázkodó emaileket kaptak a berlini képviselőház török származású tagjai is.

Most a törvényhozás kereszténypárti tagozatának frakcióvezetője aggodalmát fejezte ki az ankarai kormány és az államfő vezetése alatt álló tömegpárt, az AKP mesterkedései miatt, hogy bűvkörébe vonja a német földön élő töröket.

Volker Kauder szerint megengedhetetlen, hogy a német iskolákban bevezetett iszlám hitoktatást az a Ditib nevű szervezet irányítsa, amely lényegében Erdogan elnök szócsöve.

A német politikus ennek érdekében kérte az Iszlám Konferenciához tartozó szervezeteket, értessék meg tagjaikkal, hogy Németországban az alkotmány szabályai és a jogrend követelményei a vallási előírások felett állnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×