eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Új fejezet nyílhat a török-orosz kapcsolatokban

A török államfő szerint új fejezetet nyithat a török-orosz kapcsolatokban a két ország elnökének keddi, szentpétervári találkozója.

"Történelmi látogatás lesz, új kezdet. Úgy hiszem, a Vlagyimir barátommal tartandó megbeszélésünkön új fejezet nyílik a kétoldalú kapcsolatokban. Országaink előtt még sok közös teendő áll" - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban.

Törökország elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, az oroszországi Szentpéterváron találkozik. Recep Tayyip Erdogan nyilatkozatában úgy vélte, hogy Oroszország nagyon fontos szerepet játszik a szíriai konfliktus rendezésében, sőt Moszkva nélkül nem is lehetséges megoldást találni a térség problémáira.

Az Európai Unióval kapcsolatban a török államfő úgy vélekedett, hogy az EU már 53 éve nem tartja meg a Törökországnak adott ígéreteit. "Az EU 53 éve bolondít minket. Mi pedig következetesen bizonyítjuk tisztességességünket, és ugyanezt várjuk az uniótól is. Fel kell hagyniuk a kettős mércék politikájával" – tette hozzá Recep Tayyip Erdogan.

Az orosz-török kapcsolatok azt követően jutottak válságba, hogy tavaly novemberben a török légierő a szíriai határnál lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót. Moszkva azt állította, hogy az orosz gép Szíria légterében repült, Ankara pedig azt, hogy megsértette a török légteret, ezért lelövése indokolt volt. Moszkva gazdasági szankciókat léptetett életbe Törökország ellen, a két ország közötti párbeszéd pedig gyakorlatilag leállt. Június végén azonban a török államfő – ahogy Moszkva korábban követelte – bocsánatot kért az incidensért, így megkezdődött a kétoldalú viszony rendeződése. Sőt, iráni és orosz sajtóhírek a török puccskísérlet után azt állították, hogy az orosz hadsereg dekódolta a török puccsisták azon rádióüzenetét, ami alapján órákkal az államcsíny előtt figyelmeztették Recep Tayyip Erdogant, hivatalosan azonban ezt nem erősítették meg.

Attól azonban, hogy az Egyesült Államok bizonyítékok híján nem adja ki az Ankara által a puccskísérlettel vádolt, az államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot, illetve, hogy több uniós tagállam is kritizálta az államcsínyt követő tisztogatásokat, egyértelműen romlott Törökország viszonya az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×