eur:
389.45
usd:
363.72
bux:
68068.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Trump szerint Hillary Clinton buta beszédet mondott

Donald Trump republikánus elnökjelölt az amerikai-japán védelmi együttműködésről szóló egyezményt bírálta helyi idő szerint pénteken egy iowai kampánygyűlésen.

A New York-i üzletember szerint az a baj a kétoldalú védelmi megállapodással, hogy nem kényszeríti Tokiót arra, hogy támadás esetén az Egyesült Államok segítségére siessen. "Japánnal van egy megállapodásunk, amelynek értelmében nekünk minden erőnket és befolyásunkat be kell vetnünk, ha Japánt támadás érné. Ugyanakkor ha bennünket támadnának meg, Japánnak nincs semmi dolga. Ők otthon nézhetik a Sony televíziójukat" - fejtegette a republikánus elnökjelölt az iowai Des Moines-ban tartott gyűlésén.

Az Egyesült Államok és Japán 1960-ban kötötte meg az amerikai-japán biztonsági egyezményt a két ország katonai együttműködésének fokozása céljából. Az egyezmény értelmében az Egyesült Államok garantálja a szigetország biztonságát, abban az esetben is, ha Japánt megtámadnák, cserében pedig az amerikai hadsereg japán támaszpontokat használhat. A védelmi megállapodást 2015 tavaszán megújították, lehetőséget adva a kelet-ázsiai államnak a nagyobb globális katonai szerepvállalásra.

Trump hónapok óta az amerikai-japán szerződés újratárgyalását szorgalmazza. "Mi megvédjük Japánt, Dél-Koreát, Németországot, Szaúd-Arábiát és másokat is, csakhogy ők nem fizetnek. Illetve fizetnek ugyan, de az az összeg messze nem fedezi a mi költségeinket" - fogalmazott ismét a milliárdos, aki már többször is azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok szövetségeseinek nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk a közös védelmi kiadásokhoz.

A republikánus elnökjelölt ezen felül Barack Obama amerikai elnököt, valamint demokrata párti vetélytársát, Hillary Clintont ostorozta, mert szerinte a két politikus kitart amellett, hogy ezek a szövetségesi rendszerek sérthetetlenek. Donald Trump pár héttel ezelőtt a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában azt fejtegette, hogy az Egyesült Államoknak nem szükségszerűen kell megvédenie azokat a NATO-szövetségeseit, amelyek nem teljesítik az észak-atlanti szövetség által előírt pénzügyi kötelezettségeiket.

Ezt a gondolatot ismételte meg pénteken délután Iowában is. "Tudják, Hillary Clinton azzal jött elő, hogy szörnyű, amit mondok, hogy nem fogok kitartani a szövetségeseink mellett. De igen, ki fogunk tartani mellettük, de ha a szövetségeseink az ő (Hillary Clinton) buta beszédét meghallják - mert ez buta beszéd -, akkor ugyan miért is fizetnének?" - mondta Des Moines-ban Trump. Majd így folytatta: "Hillary Clinton közleményben tudatja, hogy soha nem hagyjuk cserben a szövetségeseinket, és úgy gondolom, hogy az ilyen értelmű közlemények csodálatosak, nagyszerűek. Csak egy baj van velük: ha azt mondod, hogy soha nem hagylak el titeket, de többet kell fizetnetek nekünk, akkor majd azt válaszolják, ha úgysem hagytok magunkra minket, akkor nem fizetünk nektek több pénzt" - fejtegette Trump.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×