INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

ukrajna

újságíró

gyilkosság

Fehéroroszországban temették el az Ukrajnában felrobbantott újságírót

InfoRádió / MTI

Eltemették szülővárosában, Fehéroroszország fővárosában, Minszkben szombaton Pavel Seremet újságírót, akivel robbantásos merénylet végzett szerdán Ukrajnában.

"Seremet az újfajta újságírás fényes alakjaként kerül be a történelembe, annak az újságírásnak a hőseként, amelytől félnek Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna vezetői" - mondta gyászbeszédében Zsanja Litvina, a Belorusz Újságírók Szövetségének elnöke.

A templom előtti több száz fős gyászoló tömeg ütemes tapssal tisztelgett Seremetnek és munkásságának, amikor kihozták koporsójában.

A 44 évet élt férfi hazájában kezdte az újságírói munkát, ahol a független médiát állandó nyomás alatt tartja a kormány. Seremetet egy időre be is börtönözték, és miután szabadult, szabadabb újságírói ténykedésre vágyott, ezért Oroszországba távozott. Ott sem találta tökéletesnek a körülményeket, úgy vélte, Ukrajnában szabadabb a sajtó, így pár éve áttelepült Kijevbe, és idővel az Ukrajinszka Pravda hírportál mellett az egyik ukrán hírrádió műsorvezetője is volt.

Szevhil Muszajeva-Borovik, a hírportál főszerkesztője szerint Seremetet munkája miatt ölték meg.

Az újságíró autóját Kijev központjában, a forgalmas reggeli órákban robbantották fel. Jurij Lucenko ukrán főügyész pénteken azt mondta, hogy nem egy tettes, hanem egy csoport követte el a merényletet, és hogy ki fogják hallgatni a Kijevben Kreml-barátnak tartott 17-es tévécsatorna újságíróit, akik "véletlenül" elsőként értek a tetthelyre, szinte azonnal a robbanás után.

A csatorna azzal magyarázta gyorsaságát, hogy forgatócsoportjuk Vitalij Klicsko főpolgármesterrel készült interjút felvenni, és rá várt. Klicsko azonban hétfő óta szabadságon van, és családjával külföldön nyaral, így már a gyilkosság napján sem volt az ukrán fővárosban.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018