eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Merkel: az új londoni vezetésnek döntenie kell

Az új brit kormánynak el kell döntenie, hogy mikor kezdeményezi az uniós kilépési tárgyalások megkezdését, és hogy milyen viszonyt alakítson ki az Európai Unióval a közösségen kívüli Nagy-Britannia - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

A kancellár Enda Kenny ír kormányfővel folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a rövidesen megalakuló új brit kormány dolga az uniós tagság megszüntetésére irányuló eljárás beindítása az uniós alapszerződés 50. cikkelye alapján.

A kilépési tárgyalásokat csak a hivatalos kérelem benyújtása után lehet elkezdeni, és a londoni vezetésnek a dokumentumban azt is ki kell fejtenie, hogy miként képzeli Nagy-Britannia és az EU kapcsolatát - mondta a kancellár.

Az új brit kormánynak világos helyzetet kell teremtenie - hangsúlyozta Angela Merkel.

Német részről az a legfőbb cél, hogy a hazai gazdaságot ne érintse hátrányosan Nagy-Britannia kiválása - tette hozzá. Rámutatott, hogy a német-brit gazdasági kapcsolatok igen erősek, például a német gyártók évente 800 ezer autót exportálnak Nagy-Britanniába.

Enda Kenny hangsúlyozta, hogy a kilépési tárgyalások során figyelembe kell venni Írország és Nagy-Britannia különleges kapcsolatait, a többi között fenn kell tartani Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határának nyitottságát.

Hozzátette, hogy Írország helyzetét nem befolyásolja a Brexit - a brit uniós tagság megszüntetése -, hazája az EU és az euróövezet tagja marad.

Az ír kormányfő a német kancellárral egyetértve sürgette, hogy az új brit kormány minél előbb kezdje meg a kiválási folyamatot. A szerdán hivatalba lépő új miniszterelnöknek, Theresa May-nek ugyan biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy felmérje az uniós tagság elvetését pártolók győzelmét eredményező júniusi népszavazással kialakult helyzetet és kialakítsa stratégiáját a brit-EU viszony újrarendezésére, de ez a "várakozási idő" remélhetőleg rövid lesz - mondta Enda Kenny.

Angela Merkel az olasz bankrendszer állapota körül a brit népszavazás nyomán felerősödött aggodalmakkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tapasztal az EU pénzügyi rendszerének válságával fenyegető folyamatokat.

Az olasz kormány és az Európai Bizottság, illetve az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának tárgyalásain sikerül majd "jó megoldásokat" találni a napirenden szereplő kérdésekre - tette hozzá a kancellár, utalva arra, hogy a római vezetés közpénzből finanszírozott támogatással akarja stabilizálni a rosszul teljesítő hitelek 360 milliárd eurósra becsült állománya miatt szorult helyzetbe jutott hazai bankrendszert.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×