eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Komoly fenyegetést jelent a lengyel alkotmánybírósági törvénytervezet

Komoly fenyegetést jelent a jogállamiságra a csütörtökön a lengyel parlament alsóháza által elfogadott alkotmánybírósági törvénytervezet - jelentette ki pénteken Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa. Barack Obama amerikai elnök ugyancsak aggodalmát fejezte ki a fejlemény miatt.

A szejm az Európai Bizottság által kifogásolt jogszabály helyett fogadta el az új javaslatot, amely a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szerint véget vet a fél éve húzódó alkotmánybírósági válságnak, az ellenzék szerint viszont tovább mélyíti azt.

Korábban az ET alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság is kifogásolta a taláros testület működését szabályozó törvényt, és változtatásokat sürgetett. Muiznieks szerint mindenesetre a csütörtökön elfogadott törvényjavaslat "éppen (a várakozásokkal) ellenkező irányba megy".

Andrzej Zoll, a lengyel alkotmánybíróság egykori elnöke úgy vélte, hogy az elfogadott tervezet a taláros testület "teljes bénultságát" vonhatja maga után.

A pénteken kezdődött NATO-csúcs alkalmából Lengyelországba érkezett Barack Obama amerikai elnök lengyel kollégájával, Andrzej Dudával lezajlott varsói egyeztetésén jelezte aggodalmát az alkotmánybíróság körül kialakult helyzet miatt. "A jogállamiság, a független bíróságok és a szabad média olyan értékek, amelyekre az Egyesült Államokat építették és amelyek szövetségünk alapjai" - szögezte le Obama.

Ahhoz, hogy az új törvényjavaslat hatályba lépjen, a lengyel törvényhozás felsőházának, a szenátusnak is el kell fogadnia, és az államfőnek is alá kell írnia a tervezetet. "Arra szólítom fel a szenátust, hogy akadályozza meg egy rossz javaslat törvényi erőre emelkedését" - hangsúlyozta Muiznieks.

A tervezet kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a 15 tagú testület legalább 11 bíró jelenlétében hozhat érvényes határozatokat. Az előző, tavaly decemberben elfogadott törvény - melyet maga a lengyel alkotmánybíróság március 9-én alkotmányellenesnek, az Európai Bizottság és az ellenzék pedig a taláros testület munkáját megbénítónak minősített - 13-ban szabta meg a megkívánt minimális létszámot, emellett érvényes határozatot kétharmados többséggel lehetett csak hozni.

Mindenesetre a javaslat hatályba léptetné a március 10. után meghozott alkotmánybírósági döntéseket, és a törvénytervezet kimondja, hogy az államfő által beiktatott bírákat az alkotmánybíróság elnöke köteles bevonni a testület munkájába.

Az ellenzék szerint a törvényhozási folyamat szabálytalan volt, az elfogadott jogszabály alkotmányellenes, és ahelyett hogy megoldaná az alkotmánybíróság ügyében fennálló patthelyzetet, tovább mélyíti azt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×