eur:
395.64
usd:
371.94
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Így írnak a külföldi lapok a kvótareferendumról

A magyarországi kvótareferendumnak mindenekelőtt belpolitikai szempontból van jelentősége, a célja, hogy napirenden tartsa a migránskérdést, elterelve a figyelmet a kormány számára kedvezőtlenebb ügyekről, a gazdasági problémákról vagy a korrupciós vádakról - írta a Financial Times (FT) című londoni gazdasági napilap internetes kiadásában.

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után az Európai Uniónak októberben ismét olyan referendummal kell szembesülnie, amely "megkérdőjelezi a tekintélyét".

Az FT cikke szerint a népszavazáson várhatóan az elutasító szavazatok kerülnek majd többségbe, a menekültek elosztására vonatkozó kötelező uniós kvótarendszer ugyanis rendkívül népszerűtlen Magyarországon, ahogyan Közép-Európa más országaiban is.

A referendum eredményének ennek ellenére mindössze korlátozott kihatása lehet. Ennek több oka van, elsősorban az, hogy nem kötelező érvényű népszavazásról van szó, és az ráadásul egy olyan tervezetről szól, amely "gyakorlatilag már halott", tekintettel arra, hogy a márciusi EU-török megállapodás után a migrációs áramlás jelentősen lelassult, főleg a Balkánon, és Brüsszel visszakozott a kötelező kvótáktól - fogalmazott a cikk szerzője.

Miközben felmérések szerint a magyar társadalom meglehetően EU-párti, a többség ellenzi az integráció további mélyítését. A migránskvóta terve részben azért népszerűtlen, mert "jelképe egy távoli elit döntéshozatalának, amely elszakadt a közvéleménytől".

A magyarországi kvótareferendum a brit népszavazás után újabb jele lesz annak, hogy a választók többsége számos tagállamban nem tartja kívánatosnak a hatalom további központosítását az Európai Unióban - figyelmeztettek a Financial Times írásában.

http://www.ft.com/cms/s/3/5635d5d6-4365-11e6-9b66-0712b3873ae1.html#axzz4DhmRSmiJ

Orbán Viktor legújabb provokációja címmel közölt tudósítást a kvótareferendumról a Libération.

A francia baloldali lap szerint a magyar miniszterelnök sikeres stratégiát folytat hazája elszigetelésére, amelynek legújabb lépése a népszavazás kiírása. "A veszélyes nacionalizmusáról ismert magyar miniszterelnök most a referendumok hullámján szörföl", és "a Magyarországon már jól érzékelhető migrációellenes hangulatot szítja ismét" - fogalmazott a lap. A népszavazás a cikkszerző Aude Massiot megítélése szerint Orbán "újabb ütése az európai intézményrendszerre". http://www.liberation.fr/planete/2016/07/06/les-cinq-pires-provocs-de-viktor-orban_1464404

Kedd óta világossá vált: Magyarország miniszterelnöke azt szeretné, hogy a magyar lakosság minél nagyobb számban utasítson el bármiféle uniós kvótát - olvasható a Der Standard című osztrák lap csütörtöki számának elemzésében. Gregor Mayer, a lap budapesti tudósítója a referendum tervezett kérdését "sugalmazástól nem egészen mentesnek" minősítette, és úgy vélte, hogy nem lesz egyszerű kellő részvételi arányt elérni. A szerző szerint Orbán Viktor kerítéssel zárta le az országot a menedékkérők elől, és idegengyűlölő kampánnyal tette türelmetlenné a népét.

Mayer úgy vélte, hogy a magyar kormányfő hasznot húz az európai menekültpolitikával szembeni kritikájából. A szavazás pedig Orbán játszmájának része - állapítja meg.

Orbán a Brexit és más válságok által "megrázkódtatott" európai politikát még inkább el akarja bizonytalanítani - olvasható a cikkben.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×