eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

„Lehet, hogy a kormány és az államfő is szabadságpárti lesz Ausztriában”

Akár a kormány és az államelnök is az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) kerülhet ki, mivel Heinz Fischer, a jelenlegi államfő hivatali ideje július 8-án lejár, az ügyek intézését a parlament elnökén túl a szabadságpárti Norbert Hofer mint egyik parlamenti alelnök is átveheti - mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: ha Norbert Hofer látná el az államfői teendőket, akkor "érdekes helyzet lesz", mert az államfő kompetenciái közé tartozik a kormány és a kancellár elbocsátása, és egy olyan kormány kialakítása, amely lehetővé teszi a parlament feloszlatását és új választások kiírását.

Úgy vélte, az alkotmánybíróság pénteki döntéséből, amely szerint szabálytalanságok miatt meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját Ausztriában, a panaszt benyújtó EU-kritikus FPÖ került ki pozitívan, mivel ezzel a jogállamiság, a szabályok betartása mellett álltak ki.

Kiss J. László szerint a várhatóan szeptember végén, október elején megismételt választás egyik fontos szempontja lesz az összeurópai helyzet alakulása. Az FPÖ programjában szerepel, hogy ha az Európai Unió folytatja a központosító jellegű politikáját és nem hajt végre reformokat, akkor népszavazást javasolnak az uniós tagságról - fejtette ki.Az államfőválasztás május 22-ei második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert. Az alkotmánybírósági bejelentés szerint nagyjából 78 ezer szavazólap esetében állapítottak meg olyan szabálytalanságot, amely "lehetőséget nyújthatott a visszaélésre".

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×