eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Donald Tusk: nincs "á la carte" választható piaci részvétel

Nincs "á la carte" választható egységes piaci részvétel az Európai Unióból történő kilépésről népszavazáson döntő Nagy-Britannia esetében sem - szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az unió 27 tagállama vezetőinek szerdai informális brüsszeli megbeszélései után.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatában foglaltakat ismertetve elmondta, hogy a 27 tagállam vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak a személyek mozgásának szabadságát is el kell fogadnia.

Tusk kifejtette: megengedhetetlen, hogy ha megmarad a tőke és az áruk szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, akkor a személyek szabad mozgásának sem szabad elmaradnia.

Elmondta, hogy a következő uniós csúcson, szeptember 16-án Pozsonyban folytatják a brit kilépésről szóló magas szintű tárgyalásokat. "A kilépésről és annak részleteiről csak az után kezdhetünk megbeszélést, ha Nagy-Britannia elindította a Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyében foglalt folyamatot" - tájékoztatott.

Elmondása szerint az uniós huszonhetek vezetői egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak reformokra van szüksége, amelyek elsősorban a folyamatban lévő intézkedések felgyorsítását jelentik. Hozzátette: az unión belül maradt vezetők teljes mértékben elkötelezettek az összetartás és a közös munka mellett és elkezdték az Európai Unió jövőjéről való közös gondolkodást és a jövőbe mutató stratégiai tervek előkészítését - mondta.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a tájékoztatón kijelentette: Skócia elnyerte a jogot arra, hogy meghallgassa Brüsszel, ugyanakkor az uniónak nincs szándéka beavatkozni a brit belpolitikai folyamatokba.

Elmondta, hogy a 27 tagállami vezető egyetértett abban, hogy semmilyen kétoldalú egyeztetés nem ajánlott addig, amíg Nagy-Britannia nem jelentette be kilépési szándékát. "Nincs tárgyalás bejelentés nélkül" - húzta alá.

Az unióból való kilépés megszavazásával záruló brit referendum új helyzetet teremetett az Európai Unió számára, ugyanakkor az unió elkötelezett a megkezdett közös munka mellett, hogy megküzdjön és megoldásokat találjon a jelentkező problémákra. Arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Királysággal kötött szerződések egyelőre nem változnak, beleértve a katonai és védelmi egyezményeket is.

A sajtótájékoztatón Donald Tusk tanácsi elnök újságírói kérdésre kijelentette: Junckert semmilyen felelősség nem terheli a brit népszavazás kimenetele miatt.

"Jean-Claude Juncker a legutolsó, akit hibáztatni lehet a brit referendum negatív eredményéért" - húzta alá Tusk. Az Egyesült Királysággal folytatott tárgyalásokon a bizottság mindent megtett, amit a jogi keretek és a tagállamok megengedtek.

Jean-Claude Juncker kijelentette: nem hagyja, hogy letörjék a lelkesedését. Aláhúzta: brit kérésre nem vett részt a referendum kampányában.

"A brit demokrácia elég fejlett ahhoz, hogy ne szoruljon külső tanácsokra" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×