eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az 5 csillag ügyvédje a befutó Rómában

irginia Raggi ügyvéd, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a római főpolgármesteri posztért vívott verseny első fordulójában, és két hét múlva a másodiknak befutott kormánypárti jelölttel méri össze erejét az olaszországi önkormányzati választásokon.

A belügyminisztérium még nem végleges eredményei szerint a vasárnap lebonyolított első fordulóban Virginia Raggi a szavazatok több mint 35 százalékát szerezte meg. Második, több mint 24 százalékkal Roberto Giachetti, a kormánykoalíciót irányító balközép Demokrata Párt (PD) jelöltje lett, aki a sajtóban szélsőségesként kezelt Olasz Testvérek (FdI) vezetőjét, Giorgia Melonit előzte meg. A Silvio Berlusconi vezette - jobbközép - Hajrá Olaszország (FI) jelöltje, Alfio Marchini vállalkozó tíz százalék körül teljesített. A június 19-i második fordulóban így Raggi és Giachetti méri össze erejét.

Ez az első alkalom, hogy az olasz főváros élére nő kerülhet. Raggi győzelme esetén a 2009-ben alakult és 2013-tól parlamenti párt M5S szerezhetné meg Róma városát, amit az M5S alapítója, Beppe Grillo "első lépésnek" nevezett ahhoz, hogy a párt kormányra kerüljön.

Matteo Renzi miniszterelnök szerint a választások az olasz jobbközép "szétrobbanását" bizonyítják, mivel most először a jobbközép és a jobboldal két külön jelöltet indított, és a balközép közvetlen ellenfele első alkalommal a hagyományos pártpolitikát elutasító M5S lesz.

Az első forduló eredményei szerint az olasz főváros kerületi önkormányzataiban az M5S támogatottsága a korábbi 12 százalékról 35-re ugrott, a PD több mint tíz százalékponttal gyengült, az FI négy százalékra süllyedt, az FdI pedig a korábbi ötről 12 százalékra erősödött.

Több mint 13 millió szavazásra jogosult olaszt vártak vasárnap az urnákhoz (az összes választásra jogosult több mint negyedét), a többi között a négy legnagyobb - egymillió lakos feletti - városban, Rómában, Milánóban, Torinóban és Nápolyban. Az országos részvételi arány a mindenkori legalacsonyabb volt, csupán 62,14 százalékos, messze elmaradt az öt évvel ezelőtti 72,73 százaléktól.

Minden nagyvárosban második fordulót tartanak.

Milánóban a PD által jelölt Giuseppe Sala, az Expo2015 világkiállítás volt kormánybiztosa fej-fej mellett végzett a jobbközép jelöltjével, Stefano Parisival. Torinóban a már öt éve hivatalban lévő Piero Fassino PD-politikus a második fordulóban az M5S jelöltjével, Chiara Appendinóval méri össze erejét. A baloldali hagyományú Bolognában a második fordulót a kormánypártok jelöltje, Virginio Merola és Lucia Borgonzoni, az Északi Liga által támogatott jobbközép jelölt között tartják. Nápolyban Luigi De Magistris, a hivatalban lévő független polgármester áll az élen, és Giovanni Lettieri jobbközép jelölttel került be a két hét múlva esedékes második fordulóba.

A Corriere della Sera című napilap kommentárja szerint az önkormányzati választások első fordulója megmutatta, hogy az olasz balközép ellenfele már nem Silvio Berlusconi, hanem az M5S. "Erősödött a pártokkal szembeni kritikus hangulat, a PD nehezen tartja állásait" - írta az újság, hangsúlyozva, hogy a 2018-ban esedékes parlamenti választásokig a jobbközépnek új vezetőt kell választania, és "ez a meccs" Berlusconi és az Északi Liga vezére, Matteo Salvini között fog lejátszódni.

A balközép irányultságúnak számító La Repubblica című napilap szerint a választások eredményével Matteo Renzi "fellélegzett", hiszen a 2014 februárjában választások nélkül hatalomra került kormányerők nem véreztek el. Renzi a lap szerint most abban reménykedik, hogy az ősszel esedékes alkotmányos népszavazást is meg tudja nyerni, amellyel egészen 2018-ig vezethetné tovább Olaszországot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×