eur:
393.92
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Megtámadta a cseheket az Anonymous

Megtámadta Csehországban a szenátus, a rendőrség és a szociáldemokrata párt internetes oldalait az Anonymous hackercsoport - közölte kedden Denisa Cermakova, a parlament felsőháza hivatalának szóvivője.

Elmondása szerint a nemzetközi számítógépes kalózok akciójukkal az ellen tiltakoztak, hogy a szenátus jóváhagyta a tiltott online szerencsejátékokat szolgáltató internetes oldalak hatósági blokkolását engedélyező törvényt.

A Root.cz honlap szerint az internetes behatolók feltörték a rendőrség, valamint a nagyobbik kormányzó párt, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) weboldalát is.

A belügyminisztérium, valamint a felügyelete alá tartozó rendőrség és tűzoltóság oldalai a világhálón reggel óta nehezen elérhetők, bár Martina Nemcova, a tárca szóvivője azt mondta, egyelőre nem tudja megerősíteni a hackertámadás tényét.

A CSSD ugyanakkor elismerte, hogy megtámadták weboldalát. Michal Kacirek pártszóvivő hangsúlyozta, hogy a behatolás nem volt kiterjedt, veszélyes vagy sikeres. Az internetet használó egyszerű ügyfél nem is érzékelhetett semmit - tette hozzá.

Az Anonymous idén áprilisban is megtámadta már a párt oldalát a világhálón.

A Novinky.cz honlap azt írta, hogy a szenátus honlapját hétfő este 21 óra körül érte az úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás (DDoS - Distributed Denial of Service). Az oldal éjfélig volt használhatatlan.

Az Anonymous nemzetközi csoporthoz kapcsolódó számítógépes kalózok egy angol nyelvű elektronikus levélben azt írták, hogy tettükkel az internet szabadságát korlátozó jogszabály ellen tiltakoznak.

A szenátus május 26-án hagyta jóvá azt a törvényt, amely felhatalmazza a pénzügyminisztériumot, hogy blokkolja a tiltott online szerencsejátékokat szolgáltató internetes oldalakat. Bírálta az intézkedést az ellenzék, az internetes szolgáltatók és Tomás Prouza, a kormány digitális technológiák fejlesztéséért felelős koordinátora is. Milos Zeman államfő még nem látta el kézjegyével a törvényt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×