eur:
394.19
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Izraelben megkezdődtek a holokauszt napi megemlékezések

Jeruzsálemben a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeum hivatalos megemlékezésével szerda este megkezdődtek a Jom ha Soának, a holokauszt napjának idei izraeli rendezvényei.

A Jad Vasemben a hagyományoknak megfelelően hat túlélő lobbantott lángra egy-egy fáklyát a második világháború hatmillió zsidó áldozatának emlékére. Az emlékünnepségen megjelent és beszédet mondott Benjámin Netanjahu miniszterelnök, valamint Reuven Rivlin államelnök. A meghívottak közt voltak az állami hivatalok vezetői, az Izraelbe akkreditált diplomaták és számos holokauszt túlélő.

Rivlin érzelmes szavakkal a Palesztinában, majd Izraelben születettek nevében önmarcangoló módon emlékezett a túlélőket fogadó értetlenségre és közömbösségre. A zsidó nép önvédelmének és biztonságának fontosságát hangsúlyozta, és izraeli védelmet ígért a zsidók számára az antiszemitizmussal szemben.

Netanjahu beszédében hangsúlyozta, hogy Izrael kötelessége a tisztes élet biztosítása a túlélők számára, és kiemelte, hogy kormányai az utóbbi években ehhez nagyban hozzájárultak életkörülményeik javításával.

Az izraeli kormányfő elítélte az iszlám uszítást és számos európai politikus antiszemitizmusát, s külön ostorozta az iráni holokauszt-tagadó karikatúra versenyt. Válaszul felszólította hallgatóságát a hiteles információk terjesztésére.

Izraelben hetvenegy évvel a második világháború befejezése után mintegy kétszázezer holokauszt túlélő él, akik közül mintegy hatvanezren szegénynek számítanak a helyi mutatók alapján. A zsidó államban élő túlélők mintegy negyede volt koncentrációs vagy haláltáborban, egyötöde pedig gettóban vagy bujkált. Harmaduk a második világháború idején 18 év alatti volt, és hatvanöt százalékuk ma már több mint nyolcvanhat éves.

A holokauszt napra a Tel-Aviv -i egyetem kortárs zsidósággal foglalkozó Kantor központja közzétette legújabb felmérését, amely szerint tíz év távlatában tavaly mérték világszerte a legkevesebb antiszemita incidenst.

Közel felére, négyszáztízre csökkent a 2014-es hétszázhatvanhatról a lejegyzett antiszemita támadások száma, köztük zsidó temetők, emlékművek meggyalázása, iskolák vagy személyek elleni fellépés.

A szakértők a csökkenést az arab bevándorló hullámmal magyarázzák, amely a szélsőjobboldal figyelmét elterelte a zsidókról, valamint a zsidó intézmények arab terrorakciók miatti fokozottabb védelmével. Szerintük a szélsőséges iszlamista csoportok terrorizmusától való európai félelem is erősítette az Izraellel és a zsidó közösségekkel való azonosulást és szolidaritást.

Izraelben csütörtöki délelőtt tízkor megszólalnak a szirénák és az egész országban megáll az élet egy percre, még az autópályákon is leállnak a járművek. Az utasok kiszállnak és csendes főhajtással emlékeznek a második világháború mintegy hatmillió zsidó áldozatára.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×