eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Meghosszabbítaná a schengeni belső határellenőrzést Németország

Németország több más uniós tagállammal együtt a menekültválság miatt felhatalmazást kér az Európai Uniótól a schengeni belső határellenőrzés visszaállítására vonatkozó átmeneti tagállami intézkedések meghosszabbítására - mondta a német belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy német kezdeményezésre több ország belügyminisztere közösen levelet intéz az Európai Bizottsághoz, kérve, hogy a testület javasolja az ideiglenes határellenőrzésre május 12-ig tartó felhatalmazás megújítását.

A levelet várhatóan még hétfőn elküldik - mondta a szóvivő. Azt nem közölte, hogy mely tagállamok csatalakoztak a német kezdeményezéshez.

Hétvégi német sajtójelentések szerint Németország öt tagállammal, Ausztriával, Belgiummal, Dániával, Franciaországgal és Svédországgal együtt kér hosszabbítást fél évre, november közepéig.

A szóvivő elmondta, hogy az EU-ba érkező menedékkérők száma ugyan jelentősen csökkent, de a schengeni külső határok hatékony ellenőrzése még nem állt helyre teljes mértékben, ezért folytatni kell az ellenőrzést a belső határok azon szakaszain, amelyeken a menekülthullám miatt visszaállították.

Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette: a szövetségi kormány egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy az év végére vissza kell térni a belső határok nyitottságához. Ennek feltétele azonban csak a külső határok ellenőrzésének biztosítása. Az Égei-tengeren húzódó határszakaszon jelentős eredményeket sikerült elérni, de a Földközi-tenger egészét tekintve "van még tennivaló" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×